Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] IMS 1/100 最強幻象 L.E.D. MIRAGE V3 INFERNO NAPALM

由年頭買入, 諗住用1個月新年可以搞掂, 點知拖到6月, 唔計中間停左用足3個月時間.

搞呢隻最強幻象覺得比80年代模型更難搞, 複習之餘大部位唔多啱, 好多太鬆,軟膠關節就太緊..

一邊素組時一邊思考d位先後次序.邊d位要偷位,特別頭部同腳部..少左好多腦汁.

到打磨部份, 好多邊份都有批邊,又多夾口, 幾乎係全件打磨, 足足玩左1個月.

骨架沒有用紫,本想用gaia 020又怕太沉色, 最後用之前溝好噴hi nu隻紫藍, 但好似太sharp色.

懶再噴關係只想將部份關節位轉色就算.

水貼--已經係12月定1月再版, 但居然有少少黃, 貼白色有少少覺, 2層光油後好在順眼少少.

腳呢2個位係要cut少少, 超小心咁搞好在沒走位, 組裝銀色腳眼居然超貼,連0.5mm位都沒,

幾乎刮花.

捱到上色已經等於收成期, 好在沒乜點炒,只係呢個十字噴左洗左3次先滿意,

一次噴好刮花左, 一次銀底未乾再上透明色透底.

單騎仕樣...

武裝

支炮成80cm長...
全裝..

講番上色: 除紅色全部用 GAIA 白:  031, 黑: 002, 銀: gp-08 premium mirror chrome, 金: 122,124, 紅: 銀底+裙氏GX 102透明紅,  部份: 黑鐵 020

買是已經諗緊用邊隻珍珠白好.. 最後選用gaia031, 再全隻上光油+珍珠粉, 噴完少少閃令令效果幾滿意, 可惜遠睇同影相睇唔到效果.
攝影時相機壞左, 攞舊手機影又跌壞, 打燈一影又壞..影黎影去都唔啱心意, 超黑仔..

主要post都未影..買到新相機時再影過.

見隻黃金騎士炮版都派貨, 不過我一排都唔會再掂5星住.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
great !!!!!!!!!!
好正呀!
Looks great! FSS always require so much effort.  Must support!

"搞呢隻最強幻象覺得比80年代模型更難搞, 複習之餘大部位唔多啱, 好多太鬆,軟膠關節就太緊.."
OK, this got me worried.  Have 4 unstarted IMS in my stash.

Thanks for all the pics and production notes.

謝謝欣賞~~

謝謝欣賞~~~
kagaloo 發表於 21-6-2022 12:57 PM
Looks great! FSS always require so much effort.  Must support!

"搞呢隻最強幻象覺得比80年代模型更難 ...

謝謝欣賞~~~

IMS 5星入面, 相信呢隻V3炮版已經係最麻煩, 除左破裂人形個盾太重之外,其他幾隻都易好多. 放心去砌啦師兄.

nice sharing.
i don't have space to display this, so no schedule for it.
yes, the hi-hu is too shape as internal frame.

good fishing pole