Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 究竟呢件'茄'野系咩料子 - 暴太郎戰隊 DX DON 鬼退神 (重新.....

HELLO, 又係我賓賓賓呀

啱啱過去既一個星期,係日、台、港都有好大討論度既玩具,一定就係今次同大家分享既暴太郎戰隊 DX DON 鬼退神

話說鬼退神係日本正式推出日係 28/05,但香港通常都會早一日到貨既,所以上星期六就已經係某大連鎖玩具舖見到其蹤影

可惜每間舖的貨量相當有限,小弟家住油麻地,當係 FB 見到到貨,已經用近乎 9 秒9 既速度衝去信和,點知都已經無哂貨

跟手去埋煙士,係騎士玩具見到最後一盒,點知俾前面位師兄開口先,咁又無緣嘞

之後兩日,網上傳來日本本土一出即售罄,再加上香港有賣開戰隊玩具既幾間店商都宣稱第一批貨已沾清,第二批不知幾時到,更甚者,竟有網上拍賣以炒價測試心急玩家

頓時四處哀鴻遍野

當時小弟已打定輪數了

點知去到星期四,好有動感既玩具店竟然有貨番,仲要正常價,仲仲要係正我公司對面,仲仲仲要係 LUNCH 時間,咁好既 chance,仆崩牙都要去啦 (平時我 lunch 唔出街食架,十年如一日)

終於入到手了

究竟呢件'茄'野系咩料子

開箱前,離少少題先,今次開箱既地方,比廁所更荒誕,就係夜欄人静既 office

每晚過左 8 點,所有同事都早已離去,唯獨小弟因公司規定,要留守到直至最後一人離開,先可以鎖門,所以好多時都要9點半左右先走得,就係咁,當日既百無聊賴等收工時間就用黎開箱嘞

好,黎料

先問大家一個問題

大家由細到大追左幾多套戰隊 dx 呀?有無發現到原來咁多年裡面,戰隊 dx 都係以實物玩具黎做封面?

但大家睇下今年戰隊既包裝外盒,笨大係用手繪畫代替左傳統實物封面

咁有氣勢既作畫就係出自DX Don鬼退神玩具開發人 - 寺野彰先生既手筆

早前係一個雜誌訪問度,睇到負責近年戰隊玩具開發既寺野先生提到,超級戰隊DX歷史太悠久,在咁多年既歷程上已變得有固定框架困住(成本/安全/銷售。。等) ,就算中間有創新設計,但都是點到即止

而啟發到佢要大刀闊斧做革新既,唔係笨大高層,而係佢4歲既仔仔

有一日正當佢兩仔爺玩緊機界戰隊 DX全界王既時候,佢個仔同佢講:「爸爸,全界王點解擺唔到電視入面既姿勢既?」

佢先突然意識到,原來可動關節對小朋友都有一定既吸引力

亦因此,寺野先生就有左要做可動 DX 戰隊機械人既概念,在極力向上層爭取下,終於得到許可(笨大高層今次要讚啦)。

而在開發期間,為了兒童安全,在玩具既體積上也要有所加大,及用了更堅固既膠料,以避免可動關節損壞,傷及小朋友

今次真係要多得寺野仔仔,戰隊 DX 機械人迎來新的一章

一齊黎見証呢個歷史時刻啦

DON機人太郎

鬼機人太郎

猿機人太郎

犬機人大郎

雉機人太郎

Don鬼退神

玩後感:

以一個忠實戰隊 DX fans角度去講,係感動既,玩左咁多年,終於係 DX 身上搵到可動既樂趣,這個可動並不是合體後雙手上下擺動就算,而係切切實實可以左扭右扭,屈手舉腳咁擺出帥氣姿勢

不過雖說合體後可動度高了,但個別單體上,跟以往沒太大分別,為遷就合體造形,簡化了單體四肢,能郁動的位置都是為了合體而做,還是擺脱不了呆呆人型的命運

創新始終還是不夠徹底

從網上綜合了大部分戰隊玩家意見,覺得笨大點都要留一手,要玩可動單體,就要買勇動系列啦,又或推出 metal appand再屈一劑,唔係點賺到您班友錢呀

今次又夠鐘,下次再玩新野

Byebye

後記:

今次用左大家都好喜愛既經典香港男子說唱組合 - 軟硬天師既「川保久齡大戰山本耀司」入面既一句歌詞做標題

雖然首歌原本歌詞意思係勸人唔好追時裝,要量力而為

但套入玩具玩家身上一樣啱駛架

一齊聽下啦

多謝新知舊雨入黎,下次見
近年嘅戰隊正常好多 簡直稱得上有型 那些什麼動物戰隊根本痴L線
JohnWick 發表於 6-6-2022 01:49 AM
近年嘅戰隊正常好多 簡直稱得上有型 那些什麼動物戰隊根本痴L線

動物戰隊食玩版好好玩呀
係dx 太痴線

呢套戰隊咁受歡迎,難得。

首歌我係精選碟聽過, MV就第一次睇。

首歌好有意思,依家都有勵志歌,但會鬧物質主義就應該無乜
戰隊玩具唔急玩一定買到既。
我覺得 d set 好大機會會出 超合金 版,如果b記大發慈悲應該會改改隻紅機。起碼比返個可以坐低既關節佢丫。
等食玩版 比例同可動取勝
JohnWick 發表於 6-6-2022 01:49 AM

特命戰隊之後嗰幾年, DX 已經唔係俾大人玩架嘞

好彩由魔進戰隊後,又感引番大朋友