Toysdaily 玩具日報

查看: 1798|回復: 16

[玩具攝影] 龍貓家族

最近購入了龍貓手指玩偶及毛絨玩具, 盡量按比例購買, 最近在公園拍了一輯, 期間吸引很多人駐足觀賞, 更有小朋友想伸手取玩, 也有途人問及拍攝方法, 也有問可否一齊拍, 算是與眾同樂吧.

照片除了在公園拍攝外, 也有在家佈置場景.

公園系列:

室內系列:

在老婆大人掌中的龍貓

Refreshing!

Can you share some photography settings and tips on this set?
As is or with post-production?

Thanks,
途人一

kagaloo 發表於 23-5-2022 05:41 AM
Refreshing!

Can you share some photography settings and tips on this set?

kagaloo 師兄, 我用 DC 仔同單鏡機都一樣咁 SET 的:
- 光圈8-11, 低 ISO
- 用腳架
- 焦距一定要越遠越好, 我用300mm, 令到人物唔變型外, 散景效果更好, 所以你會企得好後影相.

室外用散射光 (柔光), 即係陰天最佳, 如光線太強就要用黑色或銀色雨傘遮光, 才不致令主體反光.

室內用柔光燈.

相片無特別做後期加工, 只係將光度加亮及色彩飽和度+10-15%.
謝分享. 學到野.
不是師兄, 只是中年大叔, 言重言重.

Cheers.

kagaloo 發表於 23-5-2022 11:29 AM
謝分享. 學到野.
不是師兄, 只是中年大叔, 言重言重.

多謝欣賞, 大家都係啦
我老婆都有些龍貓精品,放在盆栽邊
mushroom 發表於 28-5-2022 10:34 PM
我老婆都有些龍貓精品,放在盆栽邊

我都將貓巴士上繳去老婆了, 佢攬住訓

其他佢都鐘意, 我同朋友影完收埋了.
ray1849 發表於 29-5-2022 10:43 AM
我都將貓巴士上繳去老婆了, 佢攬住訓

其他佢都鐘意, 我同朋友影完收埋了. ...

諗過買大龍貓毛公仔,但啲樣總係怪怪的
mushroom 發表於 29-5-2022 06:16 PM
諗過買大龍貓毛公仔,但啲樣總係怪怪的

生產商要做得好其實做到, 有啲外型仲難做都做到架, 所以我都唔明點解好多間做得唔似.
ray1849 發表於 29-5-2022 10:40 PM
生產商要做得好其實做到, 有啲外型仲難做都做到架, 所以我都唔明點解好多間做得唔似. ...

可能係2d動畫轉3D公仔的關係,或者已經100%還原,只係我地接受唔到
ray1849 發表於 29-5-2022 10:40 PM
生產商要做得好其實做到, 有啲外型仲難做都做到架, 所以我都唔明點解好多間做得唔似. ...

我老婆話買唔到紅衫小妹妹,你在那裏買?
mushroom 發表於 6-7-2022 10:10 AM

Mushroom, 我都係在葵芳新都會橡子入, 我見到有次子毛公仔.
如果你話我果件膠公仔, 咁就要去深水埗福榮街喇, 不過上星期就唔見了, 兩星期前仲包埋琪琪 (魔女) 係一套架.
mushroom 發表於 6-7-2022 10:10 AM

好的, 我 PM 你啦.

謝謝  發表於 12-7-2022 10:01 AM
好靚,多謝分享!

早晨, 謝謝欣賞.