Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] G.F.F. METAL COMPOSITE WING GUNDAM 飛翼高達 [EW] EARLY COLOR VER.

奇玩具誌:https://www.facebook.com/ki0079.robot.workshops

簡評要點:
1.塗裝華麗,極具氣派
2.設計顯心思,是很好的嘗試
3.變型簡單,沒有發生刮漆

不足:
1.可動尚可,但承托力不足。
2.背部的飛翼沒有可動性
3.本體的重量不足

詳情玩評心得,可到小弟的玩具網頁,歡迎瀏覽。

點解重量不足係缺點?.........唔明
純粹把玩手感。
個人感覺是,因為本體重量不足,很難擺好站姿,都會向後仰翻。
kkkiii0079 發表於 9-5-2022 01:08 PM
個人感覺是,因為本體重量不足,很難擺好站姿,都會向後仰翻。

wing gundam 多數都要用支架

現少有的:
用心+正圖的玩評
支持樓主

小弟玩合金或模型,常常天真+真心的期望,機體腰腹夠力,有大背包也不會後仰

#fb亦有追蹤
eddiem249 發表於 9-5-2022 12:43 PM
點解重量不足係缺點?.........唔明

腳唔夠重
咁對翼就會令成隻野企唔穩
哩隻本身出得都好靘, 上色好好

可惜的係佢推出的時間點.......(是好物, 但規格係3年前......)
(無計啦, 應該係出GFFMC WZC時已經規劃好)
Wing產品時間線

>HiRM WZC
>>GFFMC WZC
>>>HiRM Ka. Wing
>>>>GFFMC 白雪姬
>>>>>RG Wing
>>>>>>GFFMC Ka. Wing

在佢之前有兩隻太標誌性的Ka/TV Wing出左

1. HiRM Ka.Wing
原來大隻仔身形同彩度高的Ka.Wing可以咁夾, 反之WZC就carry唔到大隻仔身形
HiRM Ka.Wing同HiRM WZC就算明明係同一個body, 出來效果都係好大對比
同一情況在GFFMC一樣, 個body用在WZC同白雪姬都好有豪華感, 但用落Ka.Wing就....平實D咁囉....

2. RG TV Wing
對翼魔改得來又完全keep到原設, 真係神來之筆
GFFMC對翼係還原左原設...但睇完RG TV Wing點會唔希望佢做好D做多D......
(HiRM Ka.Wing對翼都唔係好...收唔到太多, 簡單站屍都變空間殺手)

成三千蚊真係乜愛都陽痿, 高達產品去到咁既價真係性價比太低了

我覺得呢隻野係型既, 惟呢口價似乎玩點不足