Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年10月 超合金魂 GX-102 帝皇萬能俠SKL

披風恐怕會出油????
出左幾日, 完全無人講既?

YOUTUBE都未見有人開箱.... 又一隻一出已跌破招股價的冷物, 唔識佢老鼠之下, 有三一ARC價先考慮
熱狗OO 發表於 24-10-2022 01:50 AM

YOUTUBE都未見有人開箱.... 又一隻一出已跌破招股價的冷物, 唔識佢老鼠之下, 有 ...

今週玩具TV有,不過如估計一樣,品質普通仲要甩件,啲關節仲只係balljoint就算,同以前SR合金同級而已,Walker話合金魂系列以前啲精英設計師已走曬,依家啲設計非常冇心求其,此點我也感覺得到,非常認同。
熱狗OO 發表於 24-10-2022 01:50 AM

YOUTUBE都未見有人開箱.... 又一隻一出已跌破招股價的冷物, 唔識佢老鼠之下, 有 ...

俾個機會我講, 已經$11xx。
可能係我out, 隻野出左合金魂,我先知有依隻萬能俠存在。
fallout8 發表於 24-10-2022 11:46 AM
可能係我out, 隻野出左合金魂,我先知有依隻萬能俠存在。

有卡通的, 都十年; 我都無睇過的
bigbigfriend 發表於 24-10-2022 09:06 AM
今週玩具TV有,不過如估計一樣,品質普通仲要甩件,啲關節仲只係balljoint就算,同以前SR合金同級而已,W ...

其實掛得合金魂個牌,佢一定要忠於原著,原設有既野係咁多就係俾得咁多,所以唔好期望個設計師可以俾到果d魔改/裂甲/關節連動gimmick你,我只求多d合金已經收貨。
fallout8 發表於 24-10-2022 05:52 PM
其實掛得合金魂個牌,佢一定要忠於原著,原設有既野係咁多就係俾得咁多,所以唔好期望個設計師可以俾到果 ...

唔係魔改嘅問題,係佢啲機關、關節設計非常行貨,淨係睇佢心口兩把鎗係咁跌就知係低級錯誤,其實睇返佢以前出嗰啲合金魂,就feel到不只冇進步,直頭係退步
d設計真係好「行」貨,799不是夢(希望)
bigbigfriend 發表於 24-10-2022 07:25 PM
唔係魔改嘅問題,係佢啲機關、關節設計非常行貨,淨係睇佢心口兩把鎗係咁跌就知係低級錯誤,其實睇返佢以 ...

唔好意思,出post時未睇
開箱片,睇完片後同我原先嘅諗法剛剛相反,個設計師係好「努力」咁將近年既技術放落隻合金魂道,例如條腰膊頭位都用ball joint來增加可動性,可惜得出來個效果好強差人意,攪到成隻野好凹皮凹骨咁....其實我對合金魂既要求好簡單,夠重手夠硬淨俾我站屍已足夠,隻17號就係俾到我想要嘅野我。
fallout8 發表於 24-10-2022 05:52 PM
其實掛得合金魂個牌,佢一定要忠於原著,原設有既野係咁多就係俾得咁多,所以唔好期望個設計師可以俾到果 ...

忠於原著又能達到高可動或夠可玩性先係合格架喇

唔好話造唔到, BANDAI喎, 掛得此牌頭是沒有造不到的借口

見RX78/渣古, 都係造到忠於原著但又能高玩性的
熱狗OO 發表於 25-10-2022 12:15 PM
忠於原著又能達到高可動或夠可玩性先係合格架喇

唔好話造唔到, BANDAI喎, 掛得此牌頭是沒有造不到的借口 ...

其實RX-78條底褲係原動畫一件過的,後來係為左增加下身可動性而變成裙甲的,所以依家見到既RX-78已經算改左原設,有錯請更正。
fallout8 發表於 25-10-2022 12:44 PM
其實RX-78條底褲係原動畫一件過的,後來係為左增加下身可動性而變成裙甲的,所以依家見到既RX-78已經算改 ...

係, 係改過, 適當的調整係必須及可以接受, 最緊要睇落你唔覺得魔改
熱狗OO 發表於 25-10-2022 01:02 PM
係, 係改過, 適當的調整係必須及可以接受, 最緊要睇落你唔覺得魔改

例如將萬能俠條底褲改成裙甲放係合金魂出?我就接受唔到啦....
fallout8 發表於 25-10-2022 01:58 PM
例如將萬能俠條底褲改成裙甲放係合金魂出?我就接受唔到啦....

新果隻超合金魂的元祖萬能俠 (唔記得出左未) 可以跪下不影響條底褲