Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] TV動畫『機動戰士高達 水星的魔女』系列模型

等多幾集先決定決定開唔開始睇

我好怕呢類乜乜平權片集,基本故事結構會為咗就呢類內容已經搞到錯晒

感覺好唔樂觀
主角機HG已派貨, “毛瘡”$95每人限一。
keroro-1972 發表於 3-10-2022 02:05 PM
等多幾集先決定決定開唔開始睇

我好怕呢類乜乜平權片集,基本故事結構會為咗就呢類內容已經搞到錯晒

唔駛太過敏喎,百合呢家嘢日系動漫界中歷史猶久,同咩SJW呀Woke呀拉不上邊啦。

再講都係最後白毛講咗句「新郎多多指教」,喺佢立場俾Suletta做住掛名未婚夫好過跟惡霸太子爺啦,未必真係會玩起女同嚟。嚟緊應該另外幾位子公司富二代都會嚟約決鬥,兩個女仔應該會慢慢建立起伙伴關係。

又,大河內幫主題曲寫嘅短編小說,由Aerial視點講出女主角入學係啊媽嘅復仇大計之一,但點樣大搖大擺將隻Gund Arm揸去返學,就睇吓後面點兜喇。
WonderJimmy 發表於 3-10-2022 02:20 PM
唔駛太過敏喎,百合呢家嘢日系動漫界中歷史猶久,同咩SJW呀Woke呀拉不上邊啦。

再講都係最後白毛講咗句 ...

希望係咁。但確認你所說之後我才會入手HG主角機。
熱狗OO 發表於 3-10-2022 02:21 PM
希望係咁。但確認你所說之後我才會入手HG主角機。

你好難確認喇,我係編劇肯定寫到啲對白曖曖昧昧,等啲百合粉high吓自己FF。

睇Twitter唔止日本仔,連啲鬼都high爆,紛紛將佢同另一BL名作Yuri On Ice雙提並論
第一集睇咗頭十分鐘已經想媳機。繼復國運動後又一劣作。
第0集好啱feel, 第一集個tone有d不似預期, 不過既然有第0集個世界觀打底, 仲係會期待之後會點演落去, 我唔信全部都係校園劇睇班小朋友打打鬧鬧就完
熱狗OO 發表於 3-10-2022 02:05 PM
主角機HG已派貨, “毛瘡”$95每人限一。

哇, 我目視深水步店都被掃得幾快下
eddiem249 發表於 3-10-2022 11:27 AM
審美觀同性向係無大關係

海老川只係好似執藥咁將自己設計Frame Arms 既元素撈多次比你食 ...

主角機唔係海老川design 係一個叫JNTHED既插畫師
海老川應該只係負責D配角敵角機 好似鐵血咁
風靈個design我覺得幾靚
darkfreedom 發表於 3-10-2022 06:11 PM
第0集好啱feel, 第一集個tone有d不似預期, 不過既然有第0集個世界觀打底, 仲係會期待之後會點演落去, 我唔 ...

一定唔會係校園劇, 你看OP FULL VER的畫面及劇中有關地球的對白一定涉及地球曾遭到毀滅性戰爭, 故事一定涉及當中的瓜葛, 陰謀及解謎, 基本上近代所有高達或機人番都係呢種套路, 係睇下碟菜點兜得好食
熱狗OO 發表於 5-10-2022 01:14 PM
一定唔會係校園劇, 你看OP FULL VER的畫面及劇中有關地球的對白一定涉及地球曾遭到毀滅性戰爭, 故事一定 ...

睇咗OP小說補完咗第0集同第1集中間時間, 終於有正傳搬ALICE個有自我意識AI概念入高達度, 期待佢會點用d配菜炒碟靚餸出嚟
darkfreedom 發表於 5-10-2022 01:43 PM
睇咗OP小說補完咗第0集同第1集中間時間, 終於有正傳搬ALICE個有自我意識AI概念入高達度, 期待佢會點用d配 ...

明顯地, 風靈高達係EVA及Pokemon的混合體喇, 咁睇過數碼暴龍的初級廢中都buy掛 (我係高一級的初級廢老)

咁高達在00玩過外星人, 今次玩有自我意識都唔出奇既

說回起首的校園setting, 我就覺得非常之似Final Fantasy 8的起首, 所以我不擔心樓上說會只是校園劇一路打下去的問題, 俾你係編劇都唔會只係寫到呢個程度喇....
熱狗OO 發表於 5-10-2022 02:51 PM
明顯地, 風靈高達係EVA及Pokemon的混合體喇, 咁睇過數碼暴龍的初級廢中都buy掛 (我係高一級的初級廢老)

...

>「俾你係編劇都唔會只係寫到呢個程度喇」

有時我真係摸唔透Sunrise (定Bandai?) 劇本過審標準 (望向境界戰機), 不過大河內應該ok嘅, 先唔預估結局做得好唔好, 整體嚟講應該都唔會Naive嘅w
水星劇情會唔會似Valvrave ,開局校園,後期世界大戰
第一集紫色人棍哥已派貨

機設樣衰腳掌唔知想點咁, 兼且表現咁柒誰買? 肯定變死貨