Toysdaily 玩具日報

查看: 3057|回復: 17

[分享討論] 第一集 盒玩食玩發展史 老物系列 回憶無價

本身寫過一本講玩具嘅書,但無出版社出,又唔想自己hum錢出,不如講出梨啦,因為橫掂書都無人睇咯。
同兄弟玩具魂之助梨個Crossover先~!
男性向食玩? 男女通殺?!FB: Darknight https://www.facebook.com/darknight.hottoys
玩具魂之助 https://www.facebook.com/murphyhocw

https://youtu.be/WyVvcKueGJw

如果講多啲舊時食玩會好啲,例如吹波珠同朱古力個啲
原來我細個惠康買嘅十五機係盒玩

我認同食玩太貴,同一啲無炒起嘅超合魂差唔多,但要去返小朋友(唔計父母幫手)買到就無可能了,一來你見造工上色完全唔同層次,二來當中的作品都係已經大咗嘅我地細個時睇嘅

即係我地細個時睇六神,因為對象有小朋友,有大人,咁咪有唔同價錢嘅產品,但依家出唔駛一百蚊嘅六神係無意思的,因為無小朋友睇。

要出平價食玩,作品都只會依家小朋友睇緊嘅動畫,無我地份,反而高達都仲有entry grade, 想培育新一代玩家。
mushroom 發表於 26-3-2022 01:44 AM
原來我細個惠康買嘅十五機係盒玩

我認同食玩太貴,同一啲無炒起嘅超合魂差唔多,但要去返小朋友(唔計父母 ...

各有各睇法. entry grade齋啪半魚內都係算平 往事只能回味.
科技進步下笨大可以平啲... 但唔會囉.
我鍾意呢啲,細個成日見到靚個啲號碼都無晒,好似十蚊,唔記得,唔捨得買,多數買兩三蚊個啲
newnov 發表於 26-3-2022 09:34 AM
我鍾意呢啲,細個成日見到靚個啲號碼都無晒,好似十蚊,唔記得,唔捨得買,多數買兩三蚊個啲
...

回憶無價~ 師兄咁勁留得低!?!
最有印象既係 tf 既盒旦。又可以變形又可以合體。同最緊要係 平
darknight 發表於 26-3-2022 12:19 PM
回憶無價~ 師兄咁勁留得低!?!

上網搵到的圖,我都想曾經買到

噢~~~~ 睇圖當買左~~  發表於 27-3-2022 11:45 AM
Vince 發表於 26-3-2022 01:43 PM
最有印象既係 tf 既盒旦。又可以變形又可以合體。同最緊要係 平

上網都見到都好想要,單色得黎好仔細下,仲要boxart又靚
newnov 發表於 26-3-2022 07:12 PM
上網都見到都好想要,單色得黎好仔細下,仲要boxart又靚

對對對 ... 但tf食玩 d 價錢都好貴下 law ...
Vince 發表於 26-3-2022 01:43 PM

窮人恩物~~~~~ 感恩
講緊十幾年前,好鍾意一d關於昭和時代鐵道同店舖既盒蛋。近呢幾年市場上好少呢類型既產品。
AYJ 發表於 28-3-2022 11:18 AM
講緊十幾年前,好鍾意一d關於昭和時代鐵道同店舖既盒蛋。近呢幾年市場上好少呢類型既產品。 ...

我睇有啲小店定期去日本入老物....
可能飛得時飛去日本...

188可能有啲蒼海遺厜

上網又搵到啲圖,以前啲盒玩點解可以咁正?Boxart又靚,又有得砌,單色我都唔介意

newnov 發表於 8-4-2022 11:28 AM
上網又搵到啲圖,以前啲盒玩點解可以咁正?Boxart又靚,又有得砌,單色我都唔介意

...

嘩. 正. 真老物. 講真我都搵左好多. 但都未見過呢啲. 係賣場啲圖?!