Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 特攝英雄學院:超合金魂 GX-101 大鐵人17 & GX-101X 大鐵人18

2022年9月9日 updated
特攝英雄學院:超合金魂 GX-101X ONE EIGHT / 大鐵人18

上星期已預告左會同大家介紹「超合金魂 GX-101X 大鐵人18」。雖然 d 隻 18號 真係唔算好多野玩, 甚至乎可以話佢只係「超合金魂 GX-101 大鐵人17」既配件。但買左大哥,又真係冇乜理由唔儲埋細佬 ... 希望大家喜歡今次既推介 ~

超合金魂 GX-101X ONE EIGHT / 大鉄人18 / 大鐵人18
價格:11,000日圓(含稅)/ 港魂 $750 HKD
發售:2022年8月

https://youtu.be/TiC-ohT7x7k

主持:Vince
製作:Vince【vince@toysdaily.com

=====================================================================
特攝英雄學院:超合金魂 GX-101 大鐵人17
今個星期就剛收到「超合金魂」版既大鐵人17號,我地說第一時間同大家分享一下佢啦 ~
大鐵人出動 ~~ 去片啦 ~

超合金魂 GX-101 Daitetsujin 17 / 大鉄人17 / 大鐵人17
價格:18,000日圓(未含稅)
發售:2022年3月

https://youtu.be/fBwzSFxMaoU

主持:Vince
製作:Vince【vince@toysdaily.com

之前介紹過既 ActionToys 推出 2 款既「特攝合金」大鐵人17號產品:
特撮合金 Daitetsujin 17 / 大鉄人17 / 大鐵人17

https://youtu.be/clf-g6S8928
特撮合金 Daitetsujin 17 / 大鉄人17 / 大鐵人17 (劇中 Ver.)

https://youtu.be/9L2D4YsUvfY

如果大家喜歡,記住 LIKE、SUBSCRIBE 同 SHARE 呀。

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

這是我們的玩具日報頻道節目表連結啊(按我喇)  ^_^  

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

TOYSDAILY CHANNEL   
絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!

玩上手,B記呢隻質素一定好過AT。各方面完勝。
大家偏心AT,係因為對B記實在大多新仇舊恨。

不過AT叻在出多一隻特攝版,嘩,呢隻勁,
對我輩老鬼,特攝版唔駛變政唔駛發聲,仲要夠平,剩係企喺度已經奪魄勾魂。

另外AT價錢平D又大隻D,性價比仍不會輸。
至於B記俾AT食咗頭啖湯,係B記自己抵檸死。

純講B記,
數番過去五年,唔計一堆再版/R版、及DC、FA等雜血,
合金魂機械人有大獸神、帝王萬能、帝王三一、太平洋、高迪安、黑翼、惑星巨人、三一號、三一ARC、三一D2、大飛龍。
比較之下,由質素、價錢、可玩性,呢隻大鐵人真係最好。

特攝英雄學院:Action Toys 特攝合金 大鐵人18 & 大鐵人17 超合金魂 vs 特撮合金 vs 特撮合金 -劇中 Ver.-

之前預告左今個星期會同大家介紹返 Action Toys 既「特撮合金 大鐵人18號」,另外仲會一次過對比 3 隻 大鐵人17 分別係:超合金魂、特撮合金、同 特撮合金 (劇中 Ver.)。希望大家喜歡 ~

特攝合金 Daitetsujin 18 / 大鉄人18 / 大鐵人18
價格:$890 HKD
發售:2021年7月

特攝合金 Daitetsujin 17 / 大鉄人17 / 大鐵人17
發售:2017年9月

特攝合金 Daitetsujin 17 / 大鉄人17 / 大鐵人17 《劇中ver.》
發售:2021年7月

超合金魂 GX-101 Daitetsujin 17 / 大鉄人17 / 大鐵人17
價格:18,000日圓(未含稅)
發售:2022年3月

https://youtu.be/WxAeUg5a0HM

如果大家喜歡,記住 LIKE、SUBSCRIBE 同 SHARE 呀。

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!

Garycharm 發表於 30-3-2022 03:26 PM

thx gary兄 ... 老實,3隻 17號我都覺得各有各好,所以 ... 唔識選擇 ... 只好全收 ...
{:5_474:我喜歡

多謝支持
特攝英雄學院:超合金魂 GX-101X ONE EIGHT / 大鐵人18

上星期已預告左會同大家介紹「超合金魂 GX-101X 大鐵人18」。雖然 d 隻 18號 真係唔算好多野玩, 甚至乎可以話佢只係「超合金魂 GX-101 大鐵人17」既配件。但買左大哥,又真係冇乜理由唔儲埋細佬 ... 希望大家喜歡今次既推介 ~

超合金魂 GX-101X ONE EIGHT / 大鉄人18 / 大鐵人18
價格:11,000日圓(含稅)/ 港魂 $750 HKD
發售:2022年8月

https://youtu.be/TiC-ohT7x7k

主持:Vince製作:Vince

Garycharm 發表於 30-3-2022 03:26 PM

我沒入手b記,不過b記手感關節勝at, 我一定不會懷疑

AT應該算係一貫誠意,但技術不足

更何況今次b記不算沒誠意,又聲又燈又重,AT只能勝價錢和size,因為AT沒有舊化或皮化。

但18號對我來說就AT稍勝,因為AT有舊化, b記就一貫新簇簇機械人樣