Toysdaily 玩具日報

查看: 3007|回復: 18

[玩具攝影] 森記炒冷飯系列︰拉打1,2號的時裝Show - 裝著變身

Hello~Hello~又是小弟我跟大家炒冷飯分享

變身吧一文字!
好!本鄉!

拉......打......
變......

變身!
身!

拖!!!

「蛇麻lu~Shocker~」

當年出過Kuuga系列後,玩具商開始推出昭和系列
昭和英雄配上金屬配件,也太有味道了吧
當排列在一起時,便看得出當年製作組嘗試逐步把這位英雄由黑暗帶進光明路線,猶如時裝表演一樣
可是,一二外型一樣,用同一個模是可以理解的,但怎麼連人間體的面相都變複製人......而且整個昭和系列都是這樣的......

不少朋友進入拉打坑時,都表示分不清一二號
其實也不是太難啦!左邊起本鄉猛,一文字隼人,本鄉猛,本鄉猛,一文字隼人
放在一起是否容易多了呢!(根本就是一模一樣的面相!!!)

廢話說完,讓我們再來一次時光旅行
回到還是一人的黑暗時代......
幪面超人舊一號

後來藤岡弘先生受傷入院,我們的大老二佐佐木剛先生突然登場......
幪面超人舊二號

新春時分,藤岡弘先生康復回歸
戰線搬到櫻島進行,在顏料不足的情況下,道具組只好把一號塗成墨綠色,設定上說一號從歐洲回來後力量增強了
幪面超人櫻島一號舊二號數次同台演出

藤岡弘先生完全回歸後,佐佐木剛先生退下戰線
一號以新形象回歸,影集色調再次調整
幪面超人新一號

數多集後,二號回歸與一號再次一同演出
幪面超人新一號幪面超人新二號並肩作戰

同場加映

彷彿突然感覺到時間的流動......

正義的群毆第一百回!下周同樣時間敬請留意!

後記:新產品愈來愈少買了,老物如裝著變身、舊SIC及老變的銀河系列倒是突然後追了不少......
對小弟來說,這些不合比例的金屬小人彷彿有魔力般,百看不厭,就是一種玩具味道......

好過癮的分享,上半身OK,特別係頭盔好靚,可惜雙腿太幼。其實我到而家都唔識分一二號 :P
合金腳板呀⋯⋯
謝謝分享, 呢個系列小弟都還有保存, 主要係昭和拉打, 喜歡它細細盒好精美, 但好似出到強者後無再出之後個幾個拉打, 十分可惜!
雖然知道幪超不應該是合金,但見到呢啲就覺得好有誠意,好有味道
經典系列
炒飯, I like.
Thanks for sharing.
robotkelvin 發表於 17-3-2022 08:42 PM
好過癮的分享,上半身OK,特別係頭盔好靚,可惜雙腿太幼。其實我到而家都唔識分一二號 :P ...

裝著一直都係上重下輕嘅感覺,個人好鍾意呢種玩具感
分一二號方面,希望今次嘅分享對Kelvin Ching有幫助(某台灣KOL語氣)
其實最簡單嘅分法係,件衫一條間嘅一定係二號
nela 發表於 17-3-2022 09:07 PM
合金腳板呀⋯⋯

好似突然唔記咗合金腳板曾經存在過......
好懷念
玩具Joe 發表於 18-3-2022 12:42 AM
謝謝分享, 呢個系列小弟都還有保存, 主要係昭和拉打, 喜歡它細細盒好精美, 但好似出到強者後無再出之後個幾 ...

可惜呀,連7人眾都唔齊......我另外就Kuuga同Agito齊人
盒小弟就已經冇keep到,其實佢半人半變身嘅設計好吸引
mushroom 發表於 18-3-2022 09:48 AM
雖然知道幪超不應該是合金,但見到呢啲就覺得好有誠意,好有味道

對呀,新品愈來愈精,成為咗精品
但呢種時代嘅玩具感係取代唔到

轉眼十幾廿年喇
好在冇炒先有能力後追
kagaloo 發表於 18-3-2022 11:02 AM
炒飯, I like.
Thanks for sharing.

其實係小弟追唔上新品(笑
多謝Kagaloo Ching支持
仲有同一設計6隻,shocker rider
谷口nozomi 發表於 18-3-2022 11:14 PM
仲有同一設計6隻,shocker rider

太瘋狂喇,冇位養埋佢地