Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 特攝英雄學院:S.H.Figuarts 真骨雕 世紀王 Shadow Moon / 影月

好一段時間冇同大家分享特攝玩具,今集「特攝英雄學院」就講下 Kamen Rider 幪面超人 BLACK / RX 既宿敵世紀王 Shadow Moon / 影月 S.H.Figuarts 真骨雕 版 ~ 如果想睇返 真骨雕 自爆 3 人組其如二人請接以下 URL:

S.H.Figuarts(真骨彫製法)Ultraman Tiga / 超人迪加 Multi-Type
https://youtu.be/S4mz_Sl3DZ4
S.H.Figuarts 真骨雕 Kamen Rider 幪面超人 BLACK
https://youtu.be/DGTuino5_S0

Kamen Rider 幪面超人 Black 故事可以睇返以下連結
https://youtu.be/gfCwcZdELkE

S.H.Figuarts(真骨彫製法)世紀王 Shadow Moon / 影月
價格:7,500 yen (未連税)
發售:2021年10月

https://youtu.be/ntm-PFj4GKs

主持:Vince
製作:Vince

如果大家喜歡,記住 訂閱、LIKE 同 SHARE 呀。

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

這是我們的玩具日報頻道節目表連結啊(按我喇)  ^_^  

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

TOYSDAILY CHANNEL   
絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!

Like 咗先,尤其like背景介紹果part.

你都知軟膠放唔得耐就盡程扭佢吧⋯⋯感覺你好就住嚟玩,唔知以為你問人借

nela 發表於 29-1-2022 08:57 PM
Like 咗先,尤其like背景介紹果part.

你都知軟膠放唔得耐就盡程扭佢吧⋯⋯感覺你好就住嚟玩,唔知以為你問 ...

thx LIKE
就係真金白銀自已買先就住玩 ... 等佢盡量長命 d 丫 ma ...
前面背景介紹好正,勾返起回憶,仲連game都講埋

至於用包膠,我係欣賞的,因為肯突破,感覺bandai想取代medicom 市場。至於會爆膠,我覺得前兩款shf, 其實擺幾年就唔會玩,爆唔爆都一樣,除非係考慮賣返出去的價值問題。

當然bandai可以將幪超包膠放喺 imaginative works 條line度, 真骨shf就專注可動,不過真骨本身條line係想外型先決,特別髖關節設計普遍可動差過shf

我都想有舊化或戰損件,不過bandai要有對手至會發力,你睇marvel Avengers shf就知,有mafex做對手係唔同啲。

真骨好過神話好多了,神話ex已經無放心思,最多只有金屬素體。
印象中 1/12 rider 除左 shf,只有 figma 出過 龍騎,當年好似都唔係特別好賣。
講開神話,真係出到悶晒。技術上亦冇大改進。只係加 d 表情頭雕就出隻新版,真係 hei 到爆。
Vince 發表於 5-2-2022 01:36 PM
印象中 1/12 rider 除左 shf,只有 figma 出過 龍騎,當年好似都唔係特別好賣。
講開神話,真係出 ...

當年我未睇龍騎,不過比較figma,感覺上shf落多咗心機

神話重生版其實只係加價再版,給新手或老手後追無可厚非,只係ex完全無咩突破。

不過shf影月或black都出到第三代至大突破,咁神話只係第二代,無新技術都算講得通