Toysdaily 玩具日報

查看: 8998|回復: 25

[新品消息] 超合金魂 勇者凱撒

東京「超勇者展2」展出

https://hobby.dengeki.com/event/1450579/

點解個肩頭咁低,A字肩唔型。
作為初級廢老的70後, 唔識佢老鼠, 8/90後的師兄們加油。
熱狗OO 發表於 22-1-2022 05:37 PM
作為初級廢老的70後, 唔識佢老鼠, 8/90後的師兄們加油。

其實香港都幾多人唔熟佢,因為呢套動漫無响香港播過
幾年前YOUTUBE有日文中文字幕時睇左, 套野本身都麻麻地
mr0088 發表於 22-1-2022 05:28 PM
點解個肩頭咁低,A字肩唔型。

可能遷就大合体,所以双肩不能太過高。希望玩具成品到時會有暗/掣位,可以将肩部推上推落,那就最好了!!!
CLS,N年前Takara果隻都唔會跌到A字膊啦。叫人俾錢都要俾啲誠意架。
你好 發表於 23-1-2022 12:22 PM
CLS,N年前Takara果隻都唔會跌到A字膊啦。叫人俾錢都要俾啲誠意架。

其實如果你細心睇當年takara果隻,佢一樣有呢個問題,只係膊頭紅色部份做大啲上面白色做薄啲,中間獅子毛尖位做短啲令佢睇落無咁覺眼,膊頭要收藏小機械人對手又要就轉動個調整空間唔會好大,你對比返合金魂隻天威就明,個合體concept都係差唔多,膊頭一樣好低(初版最明顯,R版有改善),而佢呢隻試版近鏡你會見到個膊頭仲有啲鬆落嚟咁下垂,我諗調整下應該睇落無咁A膊,等個版完成度再高啲再睇下點,但手過長呢點應該無解(takara都係咁)
我覺得最唔順眼係冇腰
bigbigfriend 發表於 23-1-2022 01:05 PM
我覺得最唔順眼係冇腰

佢呢個合體設定唔改的話要有腰基乎係無乜可能
G-man 發表於 23-1-2022 06:32 AM
可能遷就大合体,所以双肩不能太過高。希望玩具成品到時會有暗/掣位,可以将肩部推上推落,那就最好了!!! ...

希望會改
雙肩推返上去的話, 肯定順眼幾倍
而家好似變形未完成咁款... 趕客
超合金魂終於繼續出勇者系列,見呢度好多Ching都係負評,不過都要之後睇埋更多相先可以再下定論
頗期待心口獅子頭「從冇到有」變形如何處理,
Bandai,俾少少誠意,唔好剩係玩換件咁掃興!
k_dash 發表於 23-1-2022 01:21 PM
佢呢個合體設定唔改的話要有腰基乎係無乜可能

要有腰就要學Pose+ 倍功夫:大細機體同一個軸心
唔係跌膊囉
係攞display個人兄未完成個變型步驟咋
專心睇就會睇到獅子頭兩邊嘅側蓋位未「啪」實
仲睇到內部結構