Toysdaily 玩具日報

查看: 3656|回復: 20

[分享討論] 機械人研究所:超合金魂 GX-98 Getter D2 / 三一萬能俠號 D2

之前已同大家介紹過超合金魂「三一萬能俠號 / 無敵 3 x 1 https://youtu.be/7xSFGGI4Yd8 」。今個星期「機械人研究所」就繼續講下2021年既 Getter 動畫 Getter Arc 中既量產機 Getter D2。由於佢係魂限品,所以價錢上,佢竟然貴過通版既主角機 Getter Arc,絕對係妹仔大過主人婆既表表者。

超合金魂 GX-98 Getter D2 / 三一萬能俠號 D2
價格:14,000 yen (未連税)
發售:2021年12月

https://youtu.be/MTutrjDBWdM

主持:Vince
製作:Vince

如果大家喜歡,記住 訂閱、LIKE 同 SHARE 呀。

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

這是我們的玩具日報頻道節目表連結啊(按我喇)  ^_^  

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

TOYSDAILY CHANNEL   
絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!

睇完,多謝Vin大有心有力,

不過感受係.............我已經俾人搵笨實,然後聽你分析我點樣俾人搵笨實
支持拍片,合金魂個價錢,對比起其他廠既合金,根本可以話佢落後,2022年仲出10幾年前關節,根本當班玩家係底B, 而家合金魂出親隻隻都跳,呢隻街價都跌到3位數,出咩,死咩。
Garycharm 發表於 7-1-2022 07:25 PM
睇完,多謝Vin大有心有力,

不過感受係.............我已經俾人搵笨實,然後聽你分析我點樣俾人搵笨實{:8_ ...

我已好努力搵佢既「賣點」....
馬仔 發表於 7-1-2022 07:51 PM
支持拍片,合金魂個價錢,對比起其他廠既合金,根本可以話佢落後,2022年仲出10幾年前關節,根本當班玩家係 ...

thx ... 近年 d 合金魂真係一般左 d ... 希望 101 大鐵人17 會有 d 驚喜 la
辛苦晒Vince大大,呢隻真係特別冷門,動畫中嘅表現又唔算好,如果唔係魂限一定跌硬,既然代理商唔會強制佢哋接貨,咁邊會有商家蠢到大量入貨一樣預咗會滯銷的產品,所以跌價基本唔使諗。其實對於用舊關節,我其實冇乜意見,以前買落嗰啲超合金魂好多而家玩落都並不失望。手臂的磁石關節,基本上和當年超合金魂的一樣(例如舊版巨靈神)。腳的下拉關節令我想起鐵人28超合金魂(太陽的使者)。反正D2外型上真係有好多其他三一的元素,兼容以前的結構絕對係合情合理。我冇買呢一隻除咗係因為高昂的售價,另一樣最主要係覺得個頭整大左,超合金魂的頭部被動畫中甚至比設定圖中更大,令我感覺身體比例並不協調,直接導致我放棄買這隻超合金魂,如果頭部縮返細,價格減到700左右我應該會買。
對於超合金魂三一皇帝,我私心認為他應該被加入超合金魂必買清單。
第一係由於他的歷史意義,他是被設定為歷史上最巨大最強的三一萬能俠,亦都應該係現存最巨大的機械人(唔好同我講天元突破)
第二這一隻超合金魂的外型絕對不差,唔單止全部又上色,細節位仲好靚,喺1號戰艦仲可以搵到唔同三一的頭作為致敬。大量的細節亦能令人感受到作為星球級機器人的巨大。他的合體雖然複雜,但卻是在情理之內,變一兩次就記得點變。
最後,雖然好多人鬧他的體積太細,但係從另一個角度睇,如果比$5000然後好大的三一皇帝,受眾的人就會更加減少。這隻發售的時候都是2000樓下,算係一個公道,合理的售價
如果想體驗他的巨大,我建議ching 可以追番海洋堂啲三一萬能俠,size 啱啱好
https://www.youtube.com/watch?v=Gguh8i9qyyM
如果有師兄對三一萬能俠arc 的劇情不認識,可以看看上面連結的影片
那一位師兄係用廣東話為大家介紹getter 歷史,同埋Arc的故事內容,都好有心㗎,可以去支持下

分析得實在太好喇 ,唔畀個讚都過唔到自己  發表於 8-1-2022 06:41 PM
頭比例太大 ,
而且賣咁貴,濫用限定!但三架機都唔出!

手磁石關節係第一隻鐵甲萬能俠以經採用,
整體有D HEA 做 比例不好! 對翼完全無細位
官圖翼有消光自然好多,睇片翼好膠!
出D2  聰明小小 都送貼1-5號貼紙博你買多幾隻,
說明書真心流!

盼完片 認同值三四佰 透明都無 ,好多細位都差!
Dancougaproto 發表於 8-1-2022 02:13 AM
對於超合金魂三一皇帝,我私心認為他應該被加入超合金魂必買清單。
第一係由於他的歷史意義,他是被設定為 ...

帝王三一 ,會出勁開心! 一開訂即訂!整體都好好,無咩太大投訴!

但事實真係出小小就更加有霸氣,唔洗太大,因點出都同其它三一比例都錯,
我現在放係一斑三一最後下面升高到 12-13吋,感覺出來好好多一所以出到 13吋到就夠!
Dancougaproto 發表於 8-1-2022 02:13 AM
第一係由於他的歷史意義,他是被設定為 ...

海洋堂 三一,你意思係 山口式?
其實如果用返合金,sr系列都ok可以

老實講,我好小睇漫劃,雖然我知道雙三一帝皇係乜水,但就對佢冇乜「情意結」。而就算睇完 arc 動畫,對佢都係冇加深感受。係動畫入面真係閃出黎幾分鐘就冇再出現,仲要出場只係企定定 … 如果佢好似 tf 隻 unicron 咁,一出場就食個星球,大鬧打一場,可能到時唔洗我話,大家都會即刻搵返佢隻合金魂黎買 la
Dancougaproto 發表於 8-1-2022 02:16 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Gguh8i9qyyM
如果有師兄對三一萬能俠arc 的劇情不認識,可以看看上面連結 ...

我睇arc時都有睇佢介紹返漫畫既劇情。
推介 x 2
早乙女Getter 發表於 8-1-2022 08:20 AM
頭比例太大 ,
而且賣咁貴,濫用限定!但三架機都唔出!

丫,係 wor … 我都唔記得講佢 d 量產機有唔同 marking。
不過唔緊要 la …d 號碼 其實用 箱頭筆 自己寫上去算 la … (真心覺得佢 d marking 本身都 hea)

早乙女Getter 發表於 8-1-2022 08:27 AM
帝王三一 ,會出勁開心! 一開訂即訂!整體都好好,無咩太大投訴!

但事實真係出小小就更加有霸氣,唔洗 ...

我現在放係一斑三一最後下面升高到 12-13吋,感覺出來好好多一所以出到 13吋到就夠! <= 有時間影相放上黎睇下丫

已經俾人搵笨實,聽你分析點樣俾人搵笨實

已好努力搵佢既「賣點」....

可能我心地唔好.......我睇完會……笑(講完即閃^^)  發表於 8-1-2022 06:50 PM