Toysdaily 玩具日報

查看: 2179|回復: 11

[玩具攝影] 趕年尾出貨之老花眼大作戰: 1/1700 WHITE BASE 白色基地

心血來潮睇下舊存貨有乜IDEA, 見到一堆艦計計數買左差唔多廿年沒郁過? 就的起心肝搞個第13獨立小隊,就由太空武艦開始先..

成隻主要基本上玩遮蓋紙, 差不多係砌同上色時間10倍...
而且最大問題係人老左眼睇唔清, 唔帶眼鏡睇都唔得..

油人仔表示力已盡..自己收貨了..神之手出左個大型1.8倍放大鏡,

即刻出去買番黎試, 點知對老花眼幫助不大, 哂左6舊水...
有人問我點解用隻色咁SHARP, WHITE BASE玩舊化唔係好D咩?
我就講想成TEAM 都用一個TUNE, 而且我自己鐘意, 點解唔得呢?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
巾兄 下次可以搵 d 實物 (硬幣/電池) 做 size 對比。咁大家先睇到有幾精緻
Vince 發表於 29-12-2021 11:22 AM
巾兄 下次可以搵 d 實物 (硬幣/電池) 做 size 對比。咁大家先睇到有幾精緻
...

我有影到, 不過沒放出黎..

未完成前與雙星細油性油比較..

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
潔白紙巾 發表於 29-12-2021 12:38 PM
我有影到, 不過沒放出黎..

真係 老花 大考驗
好有心機,利害
師兄好手藝, 非常精緻
好正啊, 我有個輝艦都仲未拎出嚟咁玩.
哇...點油呀??...眼麵朦.  
我見網上有賣3D打印的MS,好細緻,不過真係唔知點上色..
tc44264 發表於 30-12-2021 10:29 AM
哇...點油呀??...眼麵朦.  
我見網上有賣3D打印的MS,好細緻,不過真係唔知點上色.. ...

多謝咁多位.

我都見拍賣網有, 都想補完其他機仔, 但睇真D做工麻麻地. 所以都係沒買..

開埋其他幾盒油算..

Seriously impressive.
Love to see the real item in front of me.
Another inspirational piece.
Looking forward to more next year!
Btw, do you have an opinion on why the EX line is so expensive, especially given the size?
Seems that they can easily cost more than a MG kit, but way smaller.
This is essentially a fixed pose model, and design-wise is much simpler than an articulated model.

kagaloo 發表於 31-12-2021 07:58 AM
Seriously impressive.
Love to see the real item in front of me.
Another inspirational piece.

THANKS~
呢個糸列係講求精細度, 初初出個時大約$180~200港幣一盒, 同當時MG差唔多.
但幾乎只有白件, 分色件幾乎零, 要求上色技巧比較高.可能咁所以呢條LINE已經停左,
其實我幾鐘意UC年代既戰艦..可惜當年漏左幾盒沒買, 今日追個價已經係當曰3倍.....
潔白紙巾 發表於 31-12-2021 09:28 AM
THANKS~
呢個糸列係講求精細度, 初初出個時大約$180~200港幣一盒, 同當時MG差唔多.
但幾乎只有白件, 分色 ...

係好正, 雕刻細緻..好sharp....我都買晒所有艦..早期的更加有金屬件同PE.後期出的就麻麻的.我最想出埋其餘白色主角艦