Toysdaily 玩具日報

查看: 3964|回復: 14

[玩具攝影] 承載航天夢想的赤心少林拳-森記炒冷飯系列︰-SIC SuperOne

大家好,我又來跟大家分享舊物了。

先跟大家說聲聖誕快樂!
雖然S1已經出了十年多,但小弟也只是上星期才到手......一直處於天價的中古品對小弟這些窮人來說實在難以觸碰......
一收到這件二手神物後便立即急不及待地去油、處理不舉等問題,沖一也頓然重振聲威,太帥了吧!
流線型與Steampunk特徵表現出科技與功夫的結晶,實在有幸能把它拿上手把玩一番。
以下是小弟非專業的手機相及低級P圖,只能說科技實在太強大了。
去圖!

赤心少林拳!梅花之形!

後記︰
託朋友的福,小弟才可以收到SIC S1。說真的,這個價錢小弟完全買不下手。

剛收到時還真不好意思的,但我明白從小玩到大的友情是不應以金錢衡量......

作為你的老友,只希望你早日找到人生路向及另一半。

恭喜樓主可以得嘗心願,呢隻小弟當年都有買,覺得還不錯,算是後期SIC既佳品。
師兄, 影得好有心機, 呢隻都真心正既.
依隻SIC超正,可惜我唔捨得買。
玩具Joe 發表於 27-12-2021 01:30 AM
恭喜樓主可以得嘗心願,呢隻小弟當年都有買,覺得還不錯,算是後期SIC既佳品。 ...

謝師兄,嗰時SIC出出下都開始悶,呢隻真係叫做突破返D
diokfic 發表於 28-12-2021 09:28 AM
師兄, 影得好有心機, 呢隻都真心正既.

感謝師兄
有得攞上手嗰下都真係幾感動
robotkelvin 發表於 28-12-2021 10:28 AM
依隻SIC超正,可惜我唔捨得買。

我都唔捨得呀
講真,呢個價邊個捨得買
有 heart ~~~~~

可惜 Amazon Alfa 後 唔再出
nela 發表於 30-12-2021 05:52 PM
有 heart ~~~~~

可惜 Amazon Alfa 後 唔再出

係喎,唔講唔覺原來SIC都停咗差唔多一年!!!
原來有這麼多配件
mushroom 發表於 3-1-2022 01:59 PM
原來有這麼多配件

係,五能手真係好好玩
可玩性喺曬佢地到
呢隻有配件得o黎,玩得方便唔覺煩,好好玩。

話說回來,當年呢批S.I.C減少生化感,令好多師兄不滿。
依家諗番,原來已經係十幾年前o既事。
Garycharm 發表於 4-1-2022 12:33 PM
呢隻有配件得o黎,玩得方便唔覺煩,好好玩。

話說回來,當年呢批S.I.C減少生化感,令好多師兄不滿。

係⋯⋯始終唔係竹谷老師親自落手,個風格唔同咗好多,個人覺得前平成後期嗰幾隻直情係悶。
但去返SkyRider同SuperOne嘅時候,雖然冇竹谷老師咁破格,但揸上手嘅時候就發現線條同埋工業味其實幾好睇。
前平成?師兄你講邊幾隻?係咪W、電王果一排?

當時感覺的確係玩到悶。反而昭和幾隻,super、ZX、X 真係幾好。尤其X,有埋阿波羅,正到呢~~~

Garycharm 發表於 5-1-2022 10:41 AM
前平成?師兄你講邊幾隻?係咪W、電王果一排?

當時感覺的確係玩到悶。反而昭和幾隻,super、ZX、X 真係幾 ...

係,就係嗰一排⋯⋯好似冇咗一貫嘅靈魂咁⋯⋯可能又係轉變中嘅過程⋯⋯
X同亞波羅雖然冇買,但見到大大D相都覺得正,兩個配件仲可以有互動,好爽!仲有隻漫畫配色都好好睇。