Toysdaily 玩具日報

查看: 21229|回復: 70

[新品消息] 2月 魂限 METAL ROBOT魂<SIDE MS> MSZ-009 PROTOTYPE ZZ GUNDAM

雜誌介紹

呢隻係用小林誠初稿版 ZZ 改成直線設計出嚟

正式動畫版嗰隻其實係俾明貴美加修改過

曾經見過唔知邊個畫既MSV線稿版感覺非常肉酸

實物化後線條一啲美感都無仲太有角木 Feel 好悶

如果係出小林誠版我絕對會入手, 但呢隻就......
叫做佢而家叫會出下MSV既野
心口個十字好有勇者feel, 唔match.
呢隻啱我,如果早知佢出呢隻我就買之前嗰隻ZZ。
有冇得變形傢?

我看這個metal robot魂應該是不能變形的,但圖內那篇文字,應該只是介紹它故事內的設定是可變型分體,但並不是代表這個玩具可以呢,不過希望是我理解錯誤啦,因為我也希望它像之前同系列的Z gundam 及wing gundam那樣,能變型,期待稍後有驚喜的圖片及資料更新啦
mpp025 發表於 26-12-2021 05:00 PM
我看這個metal robot魂應該是不能變形的,但圖內那篇文字,應該只是介紹它故事內的設定是可變型分體,但 ...

之前隻Z好似唔係幾好變, 我覺得唔變好過

反而出可變MG仲好, 不過佢係無核戰機, 基本上完全新規變型出模型機會渺茫

謝謝你的資訊,我也認同你的睇法  發表於 26-12-2021 06:41 PM
變形和外形, 像魚與熊掌, 要取捨...
這麼跳脫....出e隻

反而俾到奢望我
預料MR魂出完全變形Double Zeta將不是夢
睇睇我猜想準唔準先
佢出到永野護版ZZ我就入硬....
takeshi 發表於 27-12-2021 11:58 PM
佢出到永野護版ZZ我就入硬....

好彩動畫係而家嗰部ZZ
唔係嗰部"永野護版ZZ
出嗰部永野護版ZZ
不如永野將ZZ個頭
裝落去L-Gaim mkII
當係ZZ好過
keroro-1972 發表於 25-12-2021 07:55 AM
呢隻係用小林誠初稿版 ZZ 改成直線設計出嚟

正式動畫版嗰隻其實係俾明貴美加修改過

得罪尐講句,我唔識欣賞
小林誠嗰部"Super ZZ Gundam"
我個人覺得"樣衰過TurnA"
而小林誠嗰尐機持續都係
"樣衰過TurnA"嘅風格
都真係一絶
ZZGverka 發表於 13-1-2022 08:50 AM
得罪尐講句,我唔識欣賞

你未必見過小林誠(初稿版), 因為好小書登過出嚟, 亦未見過實體化

我試過 Google 但只可以揾到小林誠版ZZ, 完全係兩個樣

初稿版基本上同呢隻 MR魂 個樣係一樣只係線條變直咗, 但又醜怪咗

我知呢本 (機動戦士ガンダムMS大全集 「機動戦士ガンダム」から「逆襲のシャア」まで) 書有佢初稿, 不過都係得幾幅細圖, 有機會可以望下絕對唔差
ZZGverka 發表於 13-1-2022 08:50 AM
得罪尐講句,我唔識欣賞

https://k.mandarake.co.jp/auctio ... n.html?index=578184

揾到了, 仲要有埋第二稿同核戰機添!