Toysdaily 玩具日報

[其他] 已退役的機場飛豹

今日收到嘅呢架機場消防車模型, 並唔係乜野新出品,
講緊係已經廿年前嘅產物, 熟悉香港消防車嘅朋友,
呢款 Rosenbauer Panther 8x8 相信都應該唔洗多介紹啦,
雖然在下已經有一架北京首都國際機場嘅拉花,
呢款模型亦出過唔少車身色, 但係個人始終對呢架香港機場色 Panther 情有獨鍾,
經過漫長嘅尋覓, 結果皇天不負有心人, 最近喺網上揾到呢架模型, 而且仲係全新,
雖然計埋寄接近 US$200 之數, 但係亦二話不說立即入手,
因為未必再有咁好嘅機會入到呢架香港機場色,
呢隻色依家亦比較難揾, 除非有人二手放讓,
呢架香港機場編 R42 號嘅 Panther 8x8 真車已經喺幾年前退役,
並且由 Iveco-Magirus 出品嘅 Super Dragon2 X8 取代,
話雖如此, 個人始終覺得呢架 Panther 8x8 先至係 R42 嘅真正代表!

附有吳、德文真車規格說明

正式落地!!

與北京首都國際機場 Panther 相會

一大一小 R42

新舊香港機場 Panther

R42 的前世今生

Panther 大集合

Thanks for reding~

Was it only appeared in airport as i never seen it on the street?
Nashlam 發表於 26-12-2021 12:07 AM
Was it only appeared in airport as i never seen it on the street?

呢啲機場消防車只會喺機場範圍內出現, 而且就算經常入機場都未必經常有機會見到