Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] PB限定 HG 超魔神龍神丸

stonekeung01 發表於 17-12-2021 10:27 AM
官方介紹

根本只係HG質素BB戰士size,但個價錢就仲貴過一般MG…魔神個license係咪真係咁貴呀
laiken 發表於 18-2-2022 02:14 PM
根本只係HG質素BB戰士size,但個價錢就仲貴過一般MG…魔神個license係咪真係咁貴呀 ...

有乜license ,魔神屬於sunrise,sunrise 屬於bandai
laiken 發表於 18-2-2022 02:14 PM
根本只係HG質素BB戰士size,但個價錢就仲貴過一般MG…魔神個license係咪真係咁貴呀 ...

依家bb戰士都好貴噶
Dancougaproto 發表於 18-2-2022 10:07 PM
有乜license ,魔神屬於sunrise,sunrise 屬於bandai

咁點解邊條line都好,逢係出魔神嘅,就定價至少高幾成甚至一倍?之前Robot魂好,NX好,到依家HG都係咁。唔通佢真係做過調查,啲人係肯俾多啲錢買魔神嘅嘢?
annieannie 發表於 18-2-2022 11:55 PM
依家bb戰士都好貴噶

比起廿年前係貴咗,咁物價通漲呀嘛。但BB戰士一般嘅定價都係¥1,000以下,呢隻成¥5,500喎,我當BB戰士嘅一個double再多啲,點都唔過¥3,000嘛
laiken 發表於 19-2-2022 01:30 PM
比起廿年前係貴咗,咁物價通漲呀嘛。但BB戰士一般嘅定價都係¥1,000以下,呢隻成¥5,500喎,我當BB戰士嘅 ...

其實邊個話魔神英雄傳係正式 BB 戰士姐??
無法,一般打工仔係唔會明白一個企業既重要目的,  "賺錢"
唔賺到你盡就唔會有佢哋啦
Lau 發表於 19-2-2022 04:03 PM
其實邊個話魔神英雄傳係正式 BB 戰士姐??

我都覺得好錯愕,居然有人會覺得魔神同BB戰士係同一個層次東西(我相信佢只係想打個比喻,但唔好覺得頭大身細短手短腳就係同BB戰士一樣啦),當初佢公佈果陣就已經講咗分件係好精細就知道唔係同一個定位(係把劍單色,其如地方都係分件做分色),至於佢覺得定價偏貴我唔反對,我諗大概係因為魔神實在太少眾,一次生產量唔多,結果要mark up個定價
annieannie 發表於 18-2-2022 11:55 PM
依家bb戰士都好貴噶

壽屋出的BB戰士貴D...
k_dash 發表於 19-2-2022 07:22 PM
我都覺得好錯愕,居然有人會覺得魔神同BB戰士係同一個層次東西(我相信佢只係想打個比喻,但唔好覺得頭大 ...

我係指個size同BB戰士差唔多,而質素都只係同高達HG或者笨大模型另一條line - Figure-Rise Standard差唔多,但個定價就set高幾成。咁如果論人氣,「魔神英雄傳」點都高過「機甲戰記」啩,但「機甲」個定價都冇咁高。
laiken 發表於 20-2-2022 12:17 PM
我係指個size同BB戰士差唔多,而質素都只係同高達HG或者笨大模型另一條line - Figure-Rise Standard差唔 ...

你當佢同SDX差唔多情況就可以,SDX係口脾好不過唔賣得,魔神又係多人識不過就係無銷路,SDX個走响就係全部放魂限又賣得貴,依家魔神走果條路係一樣,我好相信唔係因為魔神到咗周年紀念年都唔會出咁多產品,不過睇怕都無咩將來
網上圖

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

有對比就更加清楚,個size咁大無可能同BB戰士類比
k_dash 發表於 20-2-2022 07:29 PM
你當佢同SDX差唔多情況就可以,SDX係口脾好不過唔賣得,魔神又係多人識不過就係無銷路,SDX個走响就係全 ...

冇記錯嘅話,SDX普遍定價都遍高,好似仲高過一般Robot魂嘅高達機體。所以當一比較價錢之下,好多BB戰士迷都會欲步
laiken 發表於 21-2-2022 04:02 PM
冇記錯嘅話,SDX普遍定價都遍高,好似仲高過一般Robot魂嘅高達機體。所以當一比較價錢之下,好多BB戰士迷 ...

佢未係魂限之前個價仲算可以接受,不過果陣真係死得好難睇,之後轉晒做SDX個價想平都難啦