Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP ALTERNATIVE DESTINY 勇者凱撒

PBHK
SMP ALTERNATIVE DESTINY BRAVE EXKAISER DRAGON JET & SUPER GIANT COMBINATION SET
https://p-bandai.com/hk/item/N2594635001001

佢大合體套甲可以砌成飛機 (其實這個是估不到的,因之前GK是否沒有這造型),但為何不做多小小,可砌埋機械人呢?睇佢個飛機骨架已有雙手造型……
bigbigfriend 發表於 20-4-2022 07:31 AM
按之前Gunblaster所用膠料,會比一般SMP勇者line較硬,缐條和型狀較銳利,接近一股模型質感。
我嗰盒GK因 ...

我自己冇買套件、不過我知好多巴打都有入買佢同埋黃金神。外型真係冇冇得彈。請問原件砌起係咪同SMP同樣尺寸?
flash 發表於 20-4-2022 11:47 AM
我自己冇買套件、不過我知好多巴打都有入買佢同埋黃金神。外型真係冇冇得彈。請問原件砌起係咪同SMP同樣 ...

因已買了很久和買回來只點件,印象中應比食玩大一點點
bigbigfriend 發表於 20-4-2022 11:23 AM
佢大合體套甲可以砌成飛機 (其實這個是估不到的,因之前GK是否沒有這造型),但為何不做多小小,可砌埋機械 ...

I bought the cast  in WF. There is no aeroplane mode, only final form with armor taken off.
bigbigfriend 發表於 20-4-2022 07:31 AM
按之前Gunblaster所用膠料,會比一般SMP勇者line較硬,缐條和型狀較銳利,接近一股模型質感。
我嗰盒GK因 ...

same here, GK is not assembled all along.
食玩要接近5舊,架機仲要8舊,你玩埋我個分,唔買等你變死貨

鐘意宮內利尚既話,呢套係好抵

全白件老翻
https://www.e2046.com/p/29267/&t ... ng-exkaiser&lang=tc
https://www.e2046.com/p/29268/&t ... at-exkaiser&lang=tc

合共1200元,全白件,無可動

宜家高可動有分色同局部上色,都係差唔多呢個價
仲未計執件同上色

eddiem249 發表於 22-4-2022 02:42 AM
鐘意宮內利尚既話,呢套係好抵

全白件老翻

睇返GK未合體前原來有18cm,食玩只係14cm,加上GK銳利度較強,咁套原件都有其價值…..

有不好預感....這隻八成軟手! 軟腳! 如此高訂價雷的機率頗大!!
這版本的造型很漂亮也很明顯凱薩龍變得大塊且有型!  但是本體凱薩關節才那麼一丁點 ,且4肢都是延伸方式合體拉長了長度! 加大了size!  
SMP應該只是塑膠關節吧 組裝版沒螺絲!沒齒輪關節!...........完了如何能不軟,如何撐的住?
雙手可能勉強可撐起!!不過握抬大劍還行嗎? , 髖關節的大小由整體比例看來關節能到多大? 假如只是球型關節....慘! , 一隻小腿就比身體還大了!! 這重量猜想一拿起來腳就垂下併攏了吧...........且還有整個上半身重量壓在上面 ,當然擺在地面單純站屍或撐起張開雙腳支持姿勢動作應該也沒問題
這隻真的應該發MR魂 ,或MB ....僅是個人是非常不喜平抬起,雙手或雙腿會下垂支持力不足商品.
FAZZZZ 發表於 22-4-2022 08:36 AM
有不好預感....這隻八成軟手! 軟腳! 如此高訂價雷的機率頗大!!
這版本的造型很漂亮也很明顯凱薩龍變得大塊 ...

你組過smp沒有?

Smp 關節緊到扭爛就多,鬆我冇乜試過

隻旋風火鳥手關節夠幼吧,支持力好過好多貴價成品

組過!  看看第一彈剛巴斯達 關節並沒到非常緊  作為第二彈的凱撒 手臂我是覺得還行,  雙腿要支撐張開  我覺得扭斷(爛)或張開下垂機率不小
FAZZZZ 發表於 22-4-2022 10:57 AM
組過!  看看第一彈剛巴斯達 關節並沒到非常緊  作為第二彈的凱撒 手臂我是覺得還行,  雙腿要支撐張開  我 ...

同意你睇法,暫時齋睇官圖都覺得髖關節幾牙煙;
官圖裡面大合體後都係得一張係腳踏實地,其他都係浮空圖,再加埋套件附送既超大型支架,
都頗肯定呢隻大合體要靠浮空去支撐,落地擺pose應該會有唔少窒礙。

...但係隻野又真係愈望愈靚仔...大鑊
shallbe 發表於 22-4-2022 12:14 PM
同意你睇法,暫時齋睇官圖都覺得髖關節幾牙煙;
官圖裡面大合體後都係得一張係腳踏實地,其他都係浮空圖 ...

such size and weight, definitely need support

materials are PVC and PS. PS is hard but brittle........No good at twisting, still need care
newnov 發表於 21-4-2022 05:45 PM
食玩要接近5舊,架機仲要8舊,你玩埋我個分,唔買等你變死貨

留名等睇變死貨,咁我買嚟玩下先