Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年3月 超合金魂 GX-101 大鐵人17號

mkmlo 發表於 25-1-2022 06:17 PM
就好似以前黃金俠, 呢個配置也就七百, 就是體積細 D

黃金俠難比d,
佢體積比較似蜘蛛俠機械人,當年賣7/8千YEN,
又當然,係十五年前~~

依家玩具升幅過高就有目共睹。
唔好用香港樓價去比,香港樓價不嬲黐線;亦唔好用電話比較,因為電話比較特殊。
可以用日常電器、相機、甚至買車做例,玩具升幅真係好高。

十幾年前,合金魂通常400-800有得玩,
更有一堆山口式關顧下貧苦大眾。
當然亦有新世紀合金價廉物美。

記得CMS勇者、Y記菜、Max等等大概都係一千上下游離。
當時一隻玩具過千已經算好高價,
半眼係藝術品,算係只能遠觀膜。

然後殺出EX合金、Hottoys稍後亦進入高峰,
變形金剛夠平民了吧?殺出一堆第三方,一隻合體郁下二三千,
廠方見大家咁富貴,於是玩具正式進入下下過千時代。

Garycharm 發表於 25-1-2022 07:40 PM
黃金俠難比d,
又當然,係十五年前~~

我覺得大鐵人貴主要係同近期其他同類產品比,唔講其他廠,就同返笨大合金魂比,大隻過佢好多又勁多武器配件跟既高廸安都係貴佢一千蚊左右,都重未計可以插水價千五樓下買到,所以我覺得依隻大鐵人個性價比實在太低。
Garycharm 發表於 25-1-2022 07:40 PM
黃金俠難比d,
又當然,係十五年前~~

師兄分析好到位!唉,富貴係廠家就真!
fallout8 發表於 25-1-2022 08:33 PM
我覺得大鐵人貴主要係同近期其他同類產品比,唔講其他廠,就同返笨大合金魂比,大隻過佢好多又勁多武器配 ...

GX100 和 101 都係冇性價比。。。
忽然覺得合金魂變了窮人恩物,其他廠出親d玩具都三四千起步,貴到得人驚。
fallout8 發表於 25-1-2022 08:33 PM
我覺得大鐵人貴主要係同近期其他同類產品比,唔講其他廠,就同返笨大合金魂比,大隻過佢好多又勁多武器配 ...

通常越高價貨品性價比越高,高迪安日元定價比大鐵人貴一倍,抵玩D正常。
可況,我記得公佈初期,高迪安定價更高,
後來佢都自己知自己事,未推出先降價,所以差落更大。
Garycharm 發表於 26-1-2022 10:51 AM
通常越高價貨品性價比越高,高迪安日元定價比大鐵人貴一倍,抵玩D正常。
可況,我記得公佈初期,高迪安定 ...

同意,愈細盒玩具個性價比愈低,例如diaclone d裝甲服,細細隻就賣二百幾,但係依d細細隻幾舊水玩具往往唔覺唔覺就買左好多。
都要睇咩廠, 好似action toys 出既2百蚊 mini 系列, 雖然我冇買, 但我覺得真係抵買. 另外 threezero 呢一兩年出既機械人, 好多都係一千左右甚至更平, 但quality 唔差, 又合金上色亦OK. 對比其他廠, 呢兩間陀地公司算係咁.

如果講好賺, 應該啲咸濕淫figure 先最好搵, 雖然佢地個生產既方法係有難度.
官方發售日公開

四月初應該可以完成這收藏!

但不敢想像一個月後,情况,會怎様!?
難料
lostintv 發表於 28-2-2022 11:12 PM
但不敢想像一個月後,情况,會怎様!?
難料

在方倉隔離營內享受。
買完即刻回家,減少公眾地方逗留
$1000以下我會買
CombattlerV 發表於 9-3-2022 08:59 PM
$1000以下我會買

精精於4小時有小量開訂$13XX,。
17號始終係大熱玩具,相信幾難會大跳樓,倒不如快去訂吧!!!