Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 五星物語 Wave 1/144 ENGAGE SR1 (恩蓋季)

這次的作品是永野大神的五星物語 Wave 1/144 ENGAGE SR1 (恩蓋季).
VOLKS IMS 1/100 無力無位無錢買,只好砌吓 WAVE 1/144 的小型電騎士。
自娛之作, 謝謝觀賞...

PS: 第四季度開始比較忙 (enrolled HK marathon and several virtual runs), 希望在年底前可再完成 1-2 盒模型. :)

--

模型/製作方面, 這盒 Wave FSS 1/144 我覺得唔錯 (特別曾經受過Wave FSS 1/100的折磨). 1/144 零件的分件/密合度不錯,又有隱藏水口,上色也還算容易。
但部份零件太容易掉件 (雖然已經用膠水黐實),部份關節承托力不太好 (唔怪得好多師兄都只係擺罰企 pose only)
但五星幾錢真係太華麗。唯有一路鬧一路砌 :)

左肩上代表寇拉斯王朝的徽章

---

五星模型,除咗罰企,有冇其他姿勢 pose? 試吓擺唔擺其他pose的:

---

ENGAGE SR1 and SR3

自娛之作, 謝謝觀賞...

隻粉紅色的左腳 (last photo)?

路過,抽水。

ygat2005 發表於 2-10-2021 12:39 PM
隻粉紅色的左腳 (last photo)?

Your SR1 and SR3 are good lar

粉紅色腳板,你當然估到係 Eva08 啦 :)