Toysdaily 玩具日報

查看: 1989|回復: 17

[詢問] 想問下為什麼最近模型鋪的高達模型款式銳減

差不多一年冇行模型鋪,想問下為什麼最近模型鋪的高達模型款式銳減,大量的款式都找不到,不論大鋪細鋪都係?????玩左模型廿幾年,從來未有此情況發生????
為什麼呢?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
應該係之前疫情,多咗人砌模型,砌的人數可能係二十年內最多,多咗好多新手買模型,他們不會只買新品,所以店舖清曬舊庫存,款式都少咗
Dancougaproto 發表於 28-9-2021 03:41 PM
應該係之前疫情,多咗人砌模型,砌的人數可能係二十年內最多,多咗好多新手買模型,他們不會只買新品,所以 ...

唔止咁, 我覺得新產品都少咗.
一向都小齊款喎, 不過依家係連新款都好似長期唔夠貨咁, 有時你會見新模型出啲舖頭門口會排長龍
我都覺, 之前SEED, 00等都長期大量貨, 但最近去主力都係得最新一輯BUILD FIGHT同新款的HG(盒銀色邊)
可能因為多咗網購同魂限
mushroom 發表於 28-9-2021 06:33 PM
可能因為多咗網購同魂限

應該唔關事, 我早幾個月去旺角英X度, 佢以前都擺得幾滿下, 但果次去見佢D貨少到好似就黎執咁

純粹估下,感覺亦未必準
樓上ching都有講,疫情多咗新入坑,
會追埋舊款。我覺得呢年幾新款少貨,
舊款有啲返完又返,會唔會因為bandai覺得,
啲人追舊款意欲難得,趁而家滿足追舊款先,
追新款嗰班都會等。生產線係得咁多,
印舊款先,呢年幾我覺得新款真係要搶
舖點少左, 資訊流通左
返左貨, 一粒鐘就通天,  個個貓衝

以前(葵廣年代)20盒可能放到兩日, 依家? 30分鐘清晒, 因為D人唔使花時間4圍搵
宜家環球性面對運輸力不足,少咗貨黎香港
四個字

饑餓營銷
疫情影響左產能?
大概舊年年中後,明顯所有系列都缺貨單 (可能係連倉底貨都賣清...)
呢兩年有冇新嘅高達動畫系列?
笨大把熱門的模型都放在魂限出售,模型店根本無咩模型好賣,「棋脆」近年都賣多咗其他品牌模型。

魂限變成總代理,炒家成網上模型店,所以實體模型店賣模型油賣工具和租枱噴油才可以保住收入,保住客路。

疫情影響加上成品玩具以至super minipla利潤更高,生產力都放在賺錢商品啦!