Toysdaily 玩具日報

查看: 8083|回復: 26

[新品消息] 壽屋模型:勇者聖戰

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
勇者聖戰 Bann Gann

呢隻應該唔會換件大合體吧, 差不多成隻要換件
yugi 發表於 28-8-2021 05:24 PM

你見佢前面果啲都係每個型態完整做一隻,一定唔會有啦(呢個都係佢開初就定好:只做可動不做變形合體)
k_dash 發表於 29-8-2021 06:54 PM
你見佢前面果啲都係每個型態完整做一隻,一定唔會有啦(呢個都係佢開初就定好:只做可動不做變形合體) ...

黃金同警察就係換件做大合體的
終於出聖戰,一定會買
yugi 發表於 29-8-2021 07:50 PM
黃金同警察就係換件做大合體的

我用字唔太準確,謝提醒。Anyway, 呢兩隻我會理解為外加武裝,主體外型無大變,拆啲件出嚟再上重裝就完成,重點係無影響到主要可動部份的骨幹設計,情況有啲似鐵機巧史達咁,外加果隻獅王可以過到骨唔當變形,我預計壽屋方針呢類合體就會用呢個方法做(唔排除會另出套裝版),完全改變外型就新做一隻。而原則上啲新件都只係為咗個大合體mode都做,唔會有合體前形態,所以佢啲強化件出法唔係由另一隻勇者機體身上拆出嚟合上去而係獨立做一set(我都好相信遲下如果會出獸王,騎士刑警都唔會share用得返呢啲合體件)。

八套勇者正主角之中得勇者王無大合體,其他果啲都係用原主體機+武裝式合體,所以嚟緊果啲都係會咁樣出,而勇者聖戰就有啲難攪,佢要出過隻新都係無可厚非。

呢隻如果可以出完全變形合體 (好似CM咁但設計要實正好多) 我即上
worrow 發表於 30-8-2021 08:44 PM
呢隻如果可以出完全變形合體 (好似CM咁但設計要實正好多) 我即上

你要有變形合體都唔會等呢間廠做啦,佢制作方針唔係呢樣,要等其他廠,如the合體,SMP,合金魂呢啲
yugi 發表於 28-8-2021 05:24 PM

其實友情合体都只係直接著件上主体,唔似太陽咁複雜,唔似初代咁要成隻手換走
https://m.xuite.net/blog/jrxcombine/twblog/121368195
東京「超勇者展2」展出

https://hobby.dengeki.com/event/1450579/

本帖子中包含更多資源

x

壽屋模型《勇者聖戰》Baangaan

試版展示

靜岡模型展展出

https://news.amiami.jp/event/2022/05/319995.html

本帖子中包含更多資源

x
睇灰模更肯定唔會換件大合體, 應該係獨立出大合體
What's the point?