Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: stonekeung01

[分享討論] [Marvel電影] Eternals 永恆族

又有朋友話好睇,又有朋友話悶到訓著 …..
而我 …. 連 上氣 都未睇
如果當一般MCU superhero 戲咁睇應該會悶到抽筋。正確來講應該係一部超級英雄背境嘅描寫神嘅永恆族衝突、轉變嘅劇情片、我個人覺得係MCU少有有新鮮感以及唯美角度嘅作品。雖然唔係冇佢嘅問題但係我覺得好睇
flash 發表於 9-11-2021 12:14 PM
如果當一般MCU superhero 戲咁睇應該會悶到抽筋。正確來講應該係一部超級英雄背境嘅描寫神嘅永恆族衝突、轉 ...

咁我可以安心等佢出碟先睇了。
近年入場睇戲都只會選擇 d 由頭打到尾既片,貪戲院畫面同音響夠勁。
文戲我係屋企睇算,悶既話就分開幾次睇
咁多角色嘅戲都預咗麻麻,但無想到咁悶,劇本唔差,但要處理嘅嘢太多,結果樣樣只能講啲啲,到喉唔到肺,也可能太多歷史古蹟大場面,CG明顯吃力,好似睇緊電玩畫面,更大問題係動作場面遠低過Marvel電影水平。我覺得永恆族以劇集形式,十集八集左右在線上播,詳細交代各人物和故事情節會更好。

最尾嗰場戲發生在荒島,無居民,無記者,無軍隊,我仲以為佢哋喺火星,除咗為了節省製作成本,我都諗唔到有咩原因。

如果將來仲有X-men, 能力又咁似,會點攪呢?
robotkelvin 發表於 9-11-2021 01:21 PM
咁多角色嘅戲都預咗麻麻,但無想到咁悶,劇本唔差,但要處理嘅嘢太多,結果樣樣只能講啲啲,到喉唔到肺,也 ...

冇錯、因為太多新角色要交代、我都覺得拍劇集會好啲。電影本身已經兩個半鐘頭、但都覺得唔係好夠。穿越古代文明時既CG、鏡頭的確有啲失望。導演趙婷強項都係描寫人嘅內心多過氣勢磅礡嘅戰爭。