Toysdaily 玩具日報

查看: 3147|回復: 14

[其他] CCSTOYS 魔神ZERO 胸燈壞左

可以點做
試下問一問你買佢間舖點答你先
忘記了問一問,你確定你的電池正常?買回家第一次試燈已經唔著?還是已經試過,但係之後唔著?
其實你俾大家能分析的資料太少了
真係唔明d廠商點解咁鐘意係件玩具上玩聲光效果,一來容易壞,二來整到唔湯唔水,玩幾野就無電要換電磁,你話可以用usb差電就話姐。
mpp025 發表於 15-8-2021 09:02 PM
忘記了問一問,你確定你的電池正常?買回家第一次試燈已經唔著?還是已經試過,但係之後唔著?
其實你俾大 ...

係旋拍買的。
一買有著過呀,之後擺一排再惦下就閃左下就無再著,換過電都係咁。
fallout8 發表於 15-8-2021 10:26 PM
真係唔明d廠商點解咁鐘意係件玩具上玩聲光效果,一來容易壞,二來整到唔湯唔水,玩幾野就無電要換電磁,你 ...

咁發光會型d既,但開關設計都好應響易唔易壞,易壞既情願無咁型。
fallout8 發表於 15-8-2021 10:26 PM
真係唔明d廠商點解咁鐘意係件玩具上玩聲光效果,一來容易壞,二來整到唔湯唔水,玩幾野就無電要換電磁,你 ...

其實現在製作這些能發光的電子零件是成熟期,各地的生產技術及出現不良率也很穩定,相信這個是很少會發生的事
精粉好似係香港總代理, 可以問吓
ming123 發表於 16-8-2021 07:41 AM
係旋拍買的。
一買有著過呀,之後擺一排再惦下就閃左下就無再著,換過電都係咁。 ...

看見你的序述,也像像是燒了燈,可能是内部有利口,導致導線有損毀,之後引致短路而燒毀,那麼仍然建議你先聯絡一下,售賣給予你的人,看看他能否幫忙你,因為就算二手,這間新公司(CCSTOYS)可能也會謜意幫你維修的,先試吧,因為如自己動手修理,可以想像到會遇上很多不確定因素,比找人維修更困難,祝你能顺利解決問題
cmsjkung 發表於 16-8-2021 03:56 PM
精粉好似係香港總代理, 可以問吓

這個也是其中一個可行方法,有機會的也應該試一下
唔該咁多位師兄

USB差電其實之前佢出果隻蒼藍命運度用過,其實呢D技術好成熟,但自從佢攞版權從良之後,可能要考慮出口問題,內含鋰電既會當電子產品,如果出口日本仲好多QC TEST既CERF要攞,呢D都好重皮,成本會反映返係價錢
Edmond22 發表於 17-8-2021 10:35 AM
USB差電其實之前佢出果隻蒼藍命運度用過,其實呢D技術好成熟,但自從佢攞版權從良之後,可能要考慮出口問 ...

所以我成日覺得係玩具上玩聲光效果好雞肋,除非可以做到內置鋰電池或長接電源。
玩兩玩好快無電要成日換電芯,長時間無玩又驚舊電芯漏汁....
fallout8 發表於 17-8-2021 11:14 AM
所以我成日覺得係玩具上玩聲光效果好雞肋,除非可以做到內置鋰電池或長接電源。
玩兩玩好快無電要成日換 ...

我都明白呢種心情,成日唔知佢幾時冇電,換電又要拆又要剩,不過都冇計,自己偏向玩具有燈,有能力就自己改,但改合金比較煩覆,多數改模型多
fallout8 發表於 17-8-2021 11:14 AM
玩兩玩好快無電要成日換 ...

我個人認為聲光效果對可動玩具嚟講就係一個彩蛋,如果好得閒,咪入粒電落去睇燈光囉,只要盒玩具唔係用透明件,唔着燈都靚嘅話,我冇乜所謂,反正每次開燈玩一兩日就會拆返電放返入盒