Toysdaily 玩具日報

[新品消息] MEGAHOUSE GGG「機動戰士GUNDAM」馬沙‧亞斯洛布 太空衣 ver.

個造型好似係大結局時向基西莉亞開炮前個一刻。
我想佢出馬反版多D...........

其實都唔太明, 大魔又用呢支炮.....人size 又有得用....
nela 發表於 24-8-2021 03:23 PM
其實都唔太明, 大魔又用呢支炮.....人size 又有得用....

當年Gundam TV動畫在日本初播放時,收視其實唔多理想,廣告讚助商有好多不滿,為了減少製作成本,後期集數的製作都係用回很多舊片/舊設定循環再用,馬沙這個造形只有在大結局時出現幾秒鐘,所以只用回舊有設定。
HighLamb 發表於 26-8-2021 12:11 PM
當年Gundam TV動畫在日本初播放時,收視其實唔多理想,廣告讚助商有好多不滿,為了減少製作成本,後期集 ...

我明馬沙人設⋯⋯但支火箭炮⋯⋯⋯⋯莫非借了叮噹支放大縮細槍所以可以縮小大魔支炮⋯⋯
nela 發表於 26-8-2021 10:11 PM
我明馬沙人設⋯⋯但支火箭炮⋯⋯⋯⋯莫非借了叮噹支放大縮細槍所以可以縮小大魔支炮⋯⋯ ...

以前動畫係人手畫,一秒動畫片最少要畫12張畫,幾秒鐘動畫可能需要十個人工作,咁多人工作就需要一個好統一的設定,日本電視動畫係每一個星期播出一集,動畫師只有最多四、五工作日完成,所以好多預先工作例如"設定"這些,唔可能隨隨便便話改就改。

GGG 機動戦士ガンダム シャア・アズナブル ノーマルスーツVer.
PVC&ABS製塗装済み完成品
1/8スケール
本体:全高約220mm(+約30mmエフェクト)
原型:RESTORE × ピンポイント
彩色:たぅもけい・ピンポイント
発売元:メガハウス
価格:16,280円(税込)
2022年6月下旬発送予定

https://hobby.dengeki.com/news/1335986/