Toysdaily 玩具日報

查看: 3193|回復: 10

[分享討論] 機械人研究所:超合金魂 GX-05 大空魔龍 GAIKING

機械人研究所:超合金魂 GX-05 Daiku Maryu / 大空魔龍 / 宇宙飛龍 GAIKING 金剛

超合金魂經過 20 多年,終於到了 100 號這個值得記念既號碼。日前 Bandai 亦已公布 GX-100 就係  
「Daiku Maryu / 大空魔龍 / 宇宙飛龍 & GAIKING 金剛」。於是今個星期,「Toysdaily Channel 機械人研究所」Vince 就搵黎 20 年前推出既「超合金魂 GX-05 Daiku Maryu / 大空魔龍 / 宇宙飛龍 GAIKING 金剛」同大家分享一下,亦順便講下「大空魔龍 GAIKING」既玩具歷史,希望大家喜歡 ~

超合金魂 GX-05 Daiku Maryu / 大空魔龍 / 宇宙飛龍 GAIKING 金剛
價格:10,290 yen (未連税)
發售:2001年4月

https://youtu.be/jUxGOpa7Cx4

主持:Vince
製作:Vince【vince@toysdaily.com

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

這是我們的玩具日報頻道節目表連結啊(按我喇)  ^_^  

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

TOYSDAILY CHANNEL   
絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!
多謝你的分享
認同你講,GX 100應該包返啲武器,如果唔係bandai就真係大倒退,衰過20年前
另外個人認為舊的超合金魂質素唔錯,就算到現在仍可放心玩,我隻Gx01, 03,05 ,鐵甲萬能俠,超力電磁俠,巨靈神,得閑攞嚟扭下,都唔覺關節有老化,顏色都冇問題,所以你嗰隻gx零五應該都可以放心玩吧?!
Dancougaproto 發表於 26-6-2021 01:07 AM
多謝你的分享
認同你講,GX 100應該包返啲武器,如果唔係bandai就真係大倒退,衰過20年前{:5_453: ...

比起現在既玩具,唔好話放20年,一開盒扭2扭都怕佢爆 …
當年合金魂真係頂尖之作。
呢條龍都唔適合攞上手玩, 反正主要都係用來做下擺設, GX-05 都夠"睇"

無需買 GX-100. 都係咁"睇"之嗎
宇宙飛龍
toylover 發表於 28-6-2021 01:35 PM
呢條龍都唔適合攞上手玩, 反正主要都係用來做下擺設, GX-05 都夠"睇"

無需買 GX-100. 都係咁"睇"之嗎

但如果有個大展示玩具櫃,GX-100 同一般合金魂企埋一齊又唔同睇法啦

PS 大前題係要有個 大展櫃 …..
GX-05 大空魔龍腳掌只有兩隻爪,GX-100有三隻爪。到底邊隻先對?
Yatterman1 發表於 29-6-2021 10:25 AM
GX-05 大空魔龍腳掌只有兩隻爪,GX-100有三隻爪。到底邊隻先對?

舊動劃 係三隻爪。
半眼在2015年有出最新個3隻龍,而且是可以合體的 !真係好經典,當年忍手沒有入
記得初出GX05係 Made in Thailand ... Quality 極差, 之後轉返大陸做先有 R版 .....果時先5舊左右入手.... 貶下眼差唔多成廿年 ....
其實條龍本身都唔多野玩,所以當年笨大係gx-05加入大量武器去加強佢既可玩性。

最近係Youtube睇左條介紹gx-100既片,個笨大設計師介紹條龍有咩野玩,佢講左唔夠兩分鐘係講完....