Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] 無敵鋼人泰坦3

eddiem249 發表於 19-11-2021 10:39 AM
因為係早期設計,好多地方唔成熟,特叮係啲BALL JOINT太淺,好易甩

當時我有買珍寶3. 那種食玩膠的"感覺"跟90年代5塊錢一小盒的食玩沒分別
我在裝作途中ball joint一扭便白化, 如再大力一點恐怕便會斷
之後我都不敢再買SMP食玩系列
waiwaiwai326 發表於 20-11-2021 12:48 AM
今次兩款也是通販, Bandai大發慈悲啊

本身已經係超級魂限價, 唔連車都四百蚊 HG 模型都買到幾盒

冇人會只買一弇, 佢只係令人錯覺有幾盒嘢唔太貴

當你買一盒唔算特別平 HG 卻只係換來一堆散件或者一對腳
其實得到樂趣係因人而異,
買成品同要自己落手落腳砌,
係兩樣野,點解要話人on9,
尊重自己,尊重別人.
ken0011 發表於 20-11-2021 02:37 AM
當時我有買珍寶3. 那種食玩膠的"感覺"跟90年代5塊錢一小盒的食玩沒分別
我在裝作途中ball joint一扭便白 ...

珍寶3係屬最早期產品,近期產品已改善不小,你試吓買G7來砌,應有一定改觀
已有合金魂,等其他師兄出post
keroro-1972 發表於 20-11-2021 06:37 AM
本身已經係超級魂限價, 唔連車都四百蚊 HG 模型都買到幾盒

冇人會只買一弇, 佢只係令人錯覺有幾盒嘢唔太 ...

有啲角色,係好難再有產品,因為冷門,笨大都要冒險開發,一定要有番咁上下profit margin先會出

你唔鐘意,覺得貴可以無視, 但係SMP補完咗好多人既夢

taifat 發表於 20-11-2021 10:13 AM
已有合金魂,等其他師兄出post

之前入咗珍寳3同超力其實幾滿意!, 因為只想要嚟站屍外型又夠簡潔

點知去到百獸王就走晒樣比例又細隻咗, 我都算都照入, 但G7 我已頂唔順無入

諗住泰坦3唔會玩嘢啦, 點知感覺同珍寳3係兩個不同系列一樣

其實係咪成Team人換晒? 好失望
eddiem249 發表於 20-11-2021 10:38 AM
有啲角色,係好難再有產品,因為冷門,笨大都要冒險開發,一定要有番咁上下profit margin先會出

你唔鐘意,覺 ...

我覺得佢係不斷變陣中但又唔係越變越好囉
keroro-1972 發表於 20-11-2021 11:09 AM
我覺得佢係不斷變陣中但又唔係越變越好囉

你無買啫,隻勇者指令同火鳥不知出得幾好
eddiem249 發表於 20-11-2021 11:23 AM
你無買啫,隻勇者指令同火鳥不知出得幾好

勇者系列時我都仲係玩高達, 其實由高達同超時空要塞之後所有超級系已經打晒入冷宮

我係見食玩外型滿意唔太細隻又唔太貴先諗住儲隊站屍團
呢個系列我只買過逆轉王, 我又覺得唔差喎, 分色好好, 唔洗自己上色, 無論鬆緊同膠料都無問題 (我有砌開 MG 同 RG 模型)
細細隻又無咁阻地方, 對一些較冷門的機械人, 好過買合金魂, 因為好多機械人其實又唔算好喜歡, 但童年時又認識

至於有人話食玩都咁貴, 但我覺得已經唔可以當佢食玩咁睇, 以前的食玩只係得三四種色膠件, 主要靠貼紙, 真係砌完都唔想玩
而家砌完已經非常接近一件成品, 價錢四五百... 以而家的玩具, 求祈都過千蚊, 四五百已經算係經濟的玩具

這個系列做起咗,已是不爭的事實,Bandai連名都改埋SHOKUGAN MODELING PROJECT,就是想擺脫舊食玩的形象,給人多點模型,甚至GK感覺(Gunbuster個盒靚到...)

用佢出合金魂2.0好過
moorhk 發表於 25-11-2021 03:14 PM
用佢出合金魂2.0好過

咪啦,一陣又話要多金屬要完全變形要魔改要列甲又要平.....

出下食玩舒舒服服賺錢