Toysdaily 玩具日報

查看: 5730|回復: 14

[個人收藏] 五星物語 Wave 1/144 ENGAGE SR3

五星物語 Wave 1/144 ENGAGE SR3
有D人叫:恩蓋季 / JADE TEMPLE / 翡翠宮殿 / Saylay Junchoon

VOLKS IMS 1/100 無力無位無錢買,只好砌吓 WAVE 1/144 的小型電騎士。
五星模型,除咗罰企,有冇其他姿勢 pose? 原本想試吓擺唔擺其他pose的,但係...
自娛之作, 謝謝觀賞...

--

拔劍

--

矛 + 盾

--

罰企 pose...

--

永野大神此ENGAGE SR3是 early JUNCHOON的三台前期機體之一(見附圖)。個樣係咪有啲似重戰機? (五星故事中沒畫出來的"寇拉斯六世王子復國記"就是"重戰機"的故事啦! )

--

模型/製作方面

我是手殘低手,這個 Wave FSS 1/144我覺得唔錯 (特別曾經受過Wave FSS 1/100的折磨). 1/144 零件的分件/密合度不錯,又有隱藏水口,上色也還算容易。我用了原盒的水貼,懶人無mask懶上色。

但部份零件太容易掉件 (雖然已經用膠水黐實),部份關節承托力不太好 (唔怪得好多師兄都只係擺罰企 pose only)

但五星幾錢真係太華麗。唯有一路鬧一路砌

製作意外:
1/ 係白色上再上色,但因為mask唔好整花咗白色,白色又要再噴過... (搞到冇乜心機用水貼算了)
2/ 啲水貼太耐好難甩,又脆弱好容易爛。
3/ 有少少件組合後想拆開重噴,拆開時太大力又整斷咗D件,又要鑽孔駁番...

總括來講,自己技術唔夠,又砌得太心急,哈哈!砌五星模型要好有耐性,就正如等五星嘅漫畫一樣。

自娛之作, 謝謝觀賞...
一山還有一山低.
If I can make mine look this good, I would be very pleased.
I keep thinking I will try a new colour scheme.  Have not decided what it would be yet.
Hope to be able to share it here some day.

Looking forward to your next build.
Wave 1/44 五星砌到己經當你贏,師兄好波!
呢隻我都想買返
1/144 looks this awesome!!
that's already mad skills :handshake:
tom0083 發表於 18-4-2021 12:40 PM
Wave 1/44 五星砌到己經當你贏,師兄好波!
呢隻我都想買返

wave 144 比 100 真係進步咗/容易砌咗好多. 師兄一定砌到,也比我的好
kagaloo 發表於 18-4-2021 11:13 AM
一山還有一山低.
If I can make mine look this good, I would be very pleased.
I keep thinking I will t ...

Thanks for comment - Waiting for your good work
tomcat 發表於 18-4-2021 07:38 PM
Thanks for comment - Waiting for your good work

又說,不務正業是我的強項,呢編又攪到我有正經嘢唔做,去Google Engage 一餐...
tomcat 發表於 18-4-2021 07:35 PM
wave 144 比 100 真係進步咗/容易砌咗好多. 師兄一定砌到,也比我的好

要睇邊款, 頭2款真係恐佈, 試過想買電鍍版, 穩陣起建係店買時開盒CHECK, 發現本身個模啤出黎個胸已經係爛左的, 佢照拎左去電鍍, 最尾無買到, 而家一直等緊VOLKS出1/144的KOG
kagaloo 發表於 20-4-2021 02:44 AM
又說,不務正業是我的強項,呢編又攪到我有正經嘢唔做,去Google Engage 一餐... ...

long time no see.:65:

go google speed mirage ii 一餐:DD

full review need to wait 2021 annual report.:34:

Is this an invitation to 唔做正經嘢?  Challenge accepted.  {:2_262:}

Btw, beautiful piece. Nice work!
And you mean 2021, not 2012, correct?

我諗我有生之年,我呢個低手都應該唔會挑戰五星的手辦,除非IMS出,咁我都會樂意買盒返嚟擺........到有天一日,希望砌到吧.

yes, typing error.  發表於 27-4-2021 01:08 PM
tomcat 發表於 18-4-2021 07:35 PM

N年前砌過隻wave 1/100 LED Mirage,真係砌到媽媽聲,最後爛尾,後來賣埋:78:
呢隻我都有買,現時未有耐心去砌,因為知道間廠太出名:x
kagaloo 發表於 27-4-2021 11:27 AM
Is this an invitation to 唔做正經嘢?  Challenge accepted.  

Btw, beautiful piece. Nice w ...

砌IMS的話,我寧願砌手辦好過……