Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 究竟男人對愛係新不如舊,還是貪新忘舊呢? 入黎分享下啦

:ar:

大家好,又係我賓賓賓呀,今次主角係佢,CM'S 版 後期型高迪安

POST 爛相前同大家補充講番小小資料先

話說係 2010 年代左右,超合金魂主力重心都仲係放係自家老拍檔「東映」度,一些屬於其他動畫公司的機械人,完全無合金魂化的消息

就係嗰時,CM'S - 一間令玩具迷聞風喪膽既玩具公司,曾於 2010 年從龍之子動畫手中,得到了玩具製作版權,出品了一件該公司最令人刮目相看既超合金,又是 70 後,睇 430 穿梭機長大的男孩其中一個最熟悉的機械人角色......

戰士高迪安(闘士ゴーディアン)

所以當消息一出,玩具迷都滿心歡喜,紛紛預早訂購,十分期待新品到來
記得發售前,CM'S 曾在港展示了試辦,但製作出來的灰辨實在太粗糙,大家都以為要再一次「上錯賊船」

尚幸發售版將所有出錯,瑕疵的地方修改好,成為該公司有史以來被人「媽差」得最小,被 LIKE 最多的產品

不知 CM'S 係對高迪安呢個品牌充滿信心,定係對今次製作十分滿意,竟然公佈分開兩個版本推出

1) 前期型

2) 後期型(限定版)

兩者分別在於機械人頭部,身體及著色上都有分別

前期型比較忠於動畫造型,而後期型則跟老合金十分相像

因為當時「奇X天地」作為主要銷售渠道,銷售平穩,甚至後期有減價出現過,玩具迷當然開心啦

當然貨品總有售完一天,加上 CM'S 財困,想再版都無錢,所以有一段日子市面上是消聲匿跡的

又再過多幾年,係市面上無聲無乘息的出現了一個新版本...

外盒跟足舊合金(笨大 MARKETING 其實都係跟人學...),入面內容呢,竟然就係 CM'S 後期型既版本

有傳是 CM'S 破產後把模具賣出,由一間名為 SAN 的公司重新出產

而今次要分享就係呢個版本既高迪安

先睇睇主角同足球王既比例

紫色人仔為主角家姐,曾經同高迪安合體(一集咁多)

足球王胸部及腳掌為金屬件

[size=15.008px]陰神體

可見跟老合金一樣,整個身體都是金屬,而且比老合金更增加了主體可動性

<下一樓,高迪安出場>

高迪安

同樣地合金量足,可動性強

武器配件亦豐富

最後梗係要玩合體啦

合體過程簡單,流暢,跟細個時玩老合金感覺沒兩樣

睇到呢到,又同大家共享了一段開心時間,也讓沒有CM'S版本既朋友知道與合金魂版既分別

又玩完,下次見,BYEBYE

後記;

留用
謝謝樓主分享,借你個post 發表小小意見,藍色機械人擘髀跳齒位唔係好啱位, 兩隻腳一係就擘到好闊,一係就企到直一直。紅色機械人腳掌同小腿連接個ball joint位好鬆,企得唔穩陣, 最細嗰個機械人,兩隻手一路玩一路甩,又係好難企得穩。
既然佢人盡可夫,你又何必執着呢,一於享齊人之福新舊一齊上:p
cms 既 brave 合金小弟當年都買幾多。d 隻高迪安我都有入。個人覺得,佢都算係 brave 合金入面唔錯既一款。
:)
謝謝賓賓資料
BRAVE出嘅機甲界鐵巨神賂戰國魔神都屾得唔差, 尤其戰國魔神嘅包裝係最好, 細細盒又一應俱全,唔似嫻多合金玩具,盒大但內容空泛
garykuga 發表於 30-3-2021 10:47 PM
BRAVE出嘅機甲界鐵巨神賂戰國魔神都屾得唔差, 尤其戰國魔神嘅包裝係最好, 細細盒又一應俱全,唔似嫻多合金玩 ...

勇合金战国魔神,商品本体可以用精美两字涵括全部,在小弟这么挑剔的人面前,它没有缺点。

而它的定价/性价比和、包装大小到今时今日也不输给POSE+的那一支。

而勇合金高火安也是小弟觉得历代高火安商品到目前为止做的最有诚的一隻(关于这个的原形金模在cms'倒闭后的一段故事也很有趣),B记的高火安就……由得它舉世仰望算了。

多谢BBB兄分享。

兩隻來講(我個隻係前期),CM個隻係靚仔d.