Toysdaily 玩具日報

查看: 5272|回復: 13

[分享討論] 機械人研究所:超合金魂 GX-95 Gordian 戰士高迪安

之前 Toysdaily forum 內有師兄話想睇 d 隻 超合金魂 GX-95 Gordian 戰士高迪安 review。所以今個星期「機械人研究所」Vince 就搵埋 Raymond 一齊介紹返 d「天威勇士 無敵鐵甲人」既先祖:聖神俠機械人 。其實 d 隻 SOC 高迪安 可以話係好多舊合金迷希望商品化既產品。當年係《超合金魂計畫20th》書中見到已故設計師「加藤大志」既設計草圖時更掀起一片討論。但可惜到了真正推出既今時今日,這隻高迪安卻受到大量負評,價錢更由 2千中 插水插到 1千尾。到底 Vince 同 Raymond 又點睇佢呢,不如大家就耐心睇片啦(今次條片有成 40 幾分鐘,希望大家唔好嫌悶啦)~

超合金魂 GX-95 Gordian 戰士高迪安
價格:36,000 yen (未連税)
發售:2021年3月

https://youtu.be/XztnrIyPX-M

主持:Vince、Raymond
製作:Vince【vince@toysdaily.com

如果大家喜歡,記住 訂閱、LIKE 同 SHARE 呀。

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

這是我們的玩具日報頻道節目表連結啊(按我喇)  ^_^  

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

TOYSDAILY CHANNEL   
絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!
謝Vince兄
今晚睇:)

:64:
睇哂。thank you.
開蓋舉手做法/陰神俠無合金⋯⋯比AT 差囉!

武器多但玩既機會少。

BTW....今午行現時已18xx 了⋯⋯果然早買早享受
nela 發表於 26-3-2021 10:26 PM
睇哂。thank you.
開蓋舉手做法/陰神俠無合金⋯⋯比AT 差囉!

AT 係 action toys ? 你講之前出既 es合金?
先多謝Vince兄同Raymond兄咁用心拍條片,好同意兩位師兄對隻高迪安既觀點。
其實都唔係好明笨大今次「做」合金既選擇,點解一二號機完全無合金,反而三號機連前臂都做合金...我之前玩過果堆傳說巨神、大王者都未試過。
Vince 發表於 26-3-2021 10:45 PM
AT 係 action toys ? 你講之前出既 es合金?

係呀, 大頭果隻, 雖然隻野鬆鬆散散咁, 但紅色機械人有合金做前胸/肚位置.

fallout8 發表於 26-3-2021 11:22 PM
先多謝Vince兄同Raymond兄咁用心拍條片,好同意兩位師兄對隻高迪安既觀點。
其實都唔係好明笨大今次「做」 ...

我念下念下覺得 1 2號 機唔做合金係可能怕腰部活動時會「刮花」件。
:67:
盒高迪安今日終於開來玩左一陣,我淨係想講下最大果隻陰神體,超大隻超重手差d放唔到落display櫃,成隻野有八成地方係合金造,真係超級滿足,看過摸過實物後又唔覺個身型真係咁差,正如Vince兄講係大隻佬身型。如果只評依隻陰神體我會俾100分滿分:$,回頭再看看一號同二號機械人,佢地係買陰神體附送既贈品嗎:cool:
Vince 發表於 27-3-2021 12:17 AM
我念下念下覺得 1 2號 機唔做合金係可能怕腰部活動時會「刮花」件。

對,應該係怕刮花,我今日合體時要對岩個位都對左好耐,如果背脊係合金實花硬,佢雖然係全膠,但係有d位可以做得好d,例如細果兩隻點解唔上金屬色油呢?依家攪到細果兩隻同隻大既格格不入。
fallout8 發表於 27-3-2021 07:42 PM
對,應該係怕刮花,我今日合體時要對岩個位都對左好耐,如果背脊係合金實花硬,佢雖然係全膠,但係有d位 ...

上油都一樣會有花既可能呀
:36:
先唔講錢, GX95 成隻既感覺係出得好求其亦好"懶",
如果唔係呢價, 都還可以用將貨就價解釋. 外形都算, 就當係迎合老餅口味, 但細節就冇得賴 .
透明件頂腰既成法係懶到出汁, 又鬆.  3號陰神體條頸接心口個位又係怪怪地, 黑色位可以做高少少, 唔洗而家咁條頸成條條柱咁,  以前合金, CMS都唔咁, 就算連動畫都唔係
.
係,今次 d 隻高迪安真係唔係人人可接受到,但我個人覺得佢已經係暫時最好既「正常版」。
CMS 我都有買,但佢關節設計有問題,再加上佢 1號 太細隻對手又太幼,基本上都唔敢做太大動作。
至於 d 隻合金魂,由人仔 到 3號 機都可以安心玩,d 個係玩具基本既「初心」。
至於有冇廠可以出到又靚仔,又好玩既高迪安呢?我會玩住合金魂去期待 ...
:58:
Vince 發表於 30-3-2021 06:27 PM
係,今次 d 隻高迪安真係唔係人人可接受到,但我個人覺得佢已經係暫時最好既「正常版」。
CMS 我都有買,但 ...

可以安心玩呢樣認同, bandai 比其他廠, 感覺係穩陣啲.而家好多玩具既變化越來越複雜, 有啲化學. 冇咗以前細個拎上手話變就變又唔洗吓吓就住就住既既玩法同樂趣.