Toysdaily 玩具日報

查看: 20285|回復: 18

[分享討論] NY訂野不快經歷

小弟向2019年11月同日網NY訂左3盒SHF英雄系列當時又PAYPAL比埋錢,等到2020年6月香港周街都係貨時NY都冇出貨,我棯可能當時疫情問題而遲出貨咁我就等下啦,等到10月完全都未有聲氣我就send ticket追問情況,不過等到11月都未回覆,於是我就日日live chat迫佢盡快覆,但佢又日日話會盡快覆,後來我忍唔住再send ticket話我要cancel order同refund,我什至打去PayPal要求幫手,但佢話我過左半年保障期幫唔我。後來NY向12月覆我話接受cancel order但refund只可轉code比我向返NY買野扣錢,於是我就買哂iTunes card課下金算啦,佢個web話會24小時內email send code比我,但等左兩星期都未比code我,我都真係比佢吹賬,以上純粹分享下比大家同發洩下。
NY真係最差嘅日網!(沒有之一!)以前訂過幾次,之後再平都唔會再幫襯同佢買嘢!
S2000AP1 發表於 4-3-2021 02:10 AM
NY真係最差嘅日網!(沒有之一!)以前訂過幾次,之後再平都唔會再幫襯同佢買嘢! ...

我都係咁話, 就算而家佢有百獸王訂我都唔訂
我都係NY訂咗三樣嘢
我係NY訂咗三樣嘢
解體匠機 fin funnel
S.H.Figuarts ace
Metal robot 巴巴托斯
錢就比晒前後四千幾蚊,拖咗成年半都冇貨到,email又唔覆。
今年一月無意之中見到香港消費者委員會原來同日本國民生活中心合作,負責網上購物時遇到的消費糾紛或爭議,我就send email去香港消委會,經過幾次聯絡同比資料,上星期成功收到全數退款到我PayPal 戶口,如各位在NY訂嘢遇到同樣問題,可以一試。
有ching講開我都想講,我以後一定唔再喺呢間嘢訂玩具!
我上年6月訂咗隻限定super minipla,因為疫情關係唔用SAL寄出,拖到今年1月我忍唔住講我不如加錢轉MS, 佢第一時間覆我要加300YEN,我亦第一時間pay credit card,之後一路拖住唔寄貨畀我,send
10個以上email完全唔覆我,可惡之極!
jensonnico 發表於 4-3-2021 08:45 PM
我都係NY訂咗三樣嘢
我係NY訂咗三樣嘢

多謝ching提供以上寶貴資料,我明天試試send去睇吓幫唔幫到我先,tks!
K_K 發表於 4-3-2021 11:52 PM
多謝ching提供以上寶貴資料,我明天試試send去睇吓幫唔幫到我先,tks!

要係消委會綱頁聯絡我們留電話同email,同講你遇到乜嘢問題,之後就會有人call你。
jensonnico 發表於 5-3-2021 12:51 AM
要係消委會綱頁聯絡我們留電話同email,同講你遇到乜嘢問題,之後就會有人call你。 ...

好的我會試試,多謝CHING!:64:
jensonnico 發表於 4-3-2021 08:45 PM
我都係NY訂咗三樣嘢
我係NY訂咗三樣嘢

師兄所講既係咪香港消委會同cross-border consumer centre japan合作既呢個計劃? 如果係, 其實我早向兩個月前已經打電話去問過, 佢話要詳細既訂購紀錄同相片列明向EMAIL之後SEND比佢地去跟進, 但果個人話唔保證100%能成功的.
荷里玉 發表於 5-3-2021 09:29 AM
師兄所講既係咪香港消委會同cross-border consumer centre japan合作既呢個計劃? 如果係, 其實我早向兩個 ...

冇錯,當時消委會都同我講都未必成功,不過真係冇乜辦法,唯有試吓。我都dump哂D訂購紀錄俾消委會,不過當時唔記得講要貨定退款,跟住消委會打電話俾我問我要貨定退款,我就話要貨,過咗一段時間消委會send email俾我,個email 仲有日本國民生活中心封email,NY話因為疫情問題所以入貨同郵遞都有困難,所以只能退款俾我,咁我就send咗PayPal 個account俾消委會,到上星期收到PayPal email NY退款俾我。不過講開又講呢間公司真係好有問題,既然因疫情入貨困難咁就咪x開訂啦。未send email俾消委會前,我search呢間公司有冇人投訴,發覺好多外國人中招,以後我都唔會幫襯呢間公司。
佢呢期人手又唔夠,又無得揀sal⋯⋯但我次次開ticket都算快復我嘎啦,48小時內咯....上次寄一盒限定MG+一盒限定RG話無SAL,如果ems要加5000円....所以我最後揀海運,俾返1000円credit我;我無所謂啊,又唔急住開盒,都係堆嘎遮,而且海運都有tracking,OK啦⋯⋯
我估可能個例遮
benkyo365 發表於 5-3-2021 01:39 PM
佢呢期人手又唔夠,又無得揀sal⋯⋯但我次次開ticket都算快復我嘎啦,48小時內咯....上次寄一盒限定MG+一盒 ...

人手唔夠都唔會幾個月都唔覆人卦,仲要係send十幾次都無次回,轉shipping method收錢就即回
我好out!!!
請問ching門NY係邊個日網???{:3_148:}
嘰嘰怪 發表於 6-3-2021 02:39 PM
我好out!!!
請問ching門NY係邊個日網???

ching,PM左比你

收到,謝謝!!!  發表於 14-3-2021 02:17 PM
好多人都中左伏, 我都係其中一個受害者, 上佢facebook 睇就見到, 之前比人勁1星佢, 最後直頭關埋評論同唔update, 同大家情況一樣, 本身都打定輸數諗住疫症后上門追, 而家又有一線生機:handshake: