Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 1/144 Gun Blastor

Hello 各位朋友新年好~ 祝大家身體健康,可以留喺屋企砌模型之餘仲可以出去行街睇戲食飯。
人在公司無乜心機辦公,偷跳出嚟補番 2020年作品分享文,HEHE

今次分享既係舊模1/144 GUN BLASTOR,唔係RE 1/100
近年惹上惡習,一係會買D市面較難買到既模型,即使唔係太鍾意都好;
二係會上網 收二手既素組模型。變相就係屋企既山積愈嚟愈厚,愈嚟愈無能為力
而今次既GUN BLASTOR,正正就係呢個條件下既產物。
所以呢,鐘愛無嘞,唯有對高達模型既大愛推使我將佢完成。

先介紹吓收佢番嚟時既狀態渣渣的水口、缺光劍同光盾、軟DEI DEI 損蝕晒既關節,無圖無盒。
細個有砌過V高達1/144系列既朋友,相信都會被騙去將兩塊板件合起再一次過剪件,剪到D件一岩一慚咁。
今次絕對係典型原物主細過時既玩具大個之後要送走,點知俾個垃圾佬執起當寶。

老老實實,細個時我無見過呢盒模型有喺舖頭賣過,即使大個而家連個盒都未見過。
不過好奇怪V高達1/144呢條線盒繪個風格出到尾係轉晒做黑色底,唔知點解。
番正題,既然渣水口,咪用筆刀修靚,水畢地填窿磨平,當練吓手。
另外仲買到套專用武器包,加強裝備先。
下圖係修正後既相。

到諗配色,RE 1/100 嗰隻配色係幾好既,手上既油又有差唔多既色,去馬。
上色前有個小插曲,就係套件呢膠係特別腍身,起手前驚係PC 關節軟膠咁唔食色。最後證明無事。
上完沙、深綠兩隻主色再做補色,攪埋武器上色,全程手油,YEAH~~

武器包裏面除咗武器之外,仲有特別既徽章貼紙。無特別研究,跟說明書貼完自己開心就好。
仲有喺兩個膊頭上面加咗噴口,覺得靚咗(),哈。

我係鍾意舊化機體既,所以珐瑯油洗塗走唔甩。

登登,完成了,搵個支架出嚟,擺個POSE,影相~笑~~~~~

最後個人對作品感想﹕因乜解究宇宙戰機體會有沙漠配色……HEA HEA

有趣的模型分享,讚
這些舊模型街不易見,有都吾平。。。
Ⅴ的敵機,新出只出在RE限定那款。。。
又登入唔到 發表於 3-3-2021 09:36 PM
這些舊模型街不易見,有都吾平。。。
Ⅴ的敵機,新出只出在RE限定那款。。。 ...

等舖頭入貨的話,都唔知何年何月。
其實網購都有較大機會碰到,但係好似好多模型谷既師兄都唔鐘意咁操作,唔知係咩原因呢﹖
robotkelvin 發表於 1-3-2021 04:32 PM
有趣的模型分享,讚

劣作分享,順便舒發郁悶的心情。
難得有鼓勵,多謝。
nkr 發表於 14-3-2021 10:41 PM
等舖頭入貨的話,都唔知何年何月。
其實網購都有較大機會碰到,但係好似好多模型谷既師兄都唔鐘意咁操作 ...

有得去日本都易揾D。。
香港周圍都唔見有波波蟹HG,日本就唔難買到。。。一千yen 之內,香港有都唔平。。