Toysdaily 玩具日報

查看: 8822|回復: 15

[新品消息] G.M.G.(GUNDAM MILITARY GENERATION) 自護軍太空衣士兵 & 馬沙

G.M.G. 機動戦士ガンダム ジオン公国軍ノーマルスーツ一般兵士&シャア・アズナブル(仮)
発売日:2021年9月予定
価格:4,378円(税込)
全高:約100㎜
https://megahobbyexpo.jp/specialweek2021w/jp/gundam_02.html

呢SET一定貴過上一彈好多..:x
潔白紙巾 發表於 26-2-2021 11:37 AM
呢SET一定貴過上一彈好多..

只對隻 馬沙 有興趣 law :67:

個配搭係咁樣:主要角色 + 兩個蛋散

即係如果出聯邦軍應該會係亞寶+兩個黃色太空衣

馬沙條"裙"會係乜野物料?因為圖片見唔到有股關節。
另外,三個角色面部,雙眼都係有野遮檔無法清楚看見眼珠(一個單眼),可能係比例細(1/18),生產時雙眼上色比較困難,所以設計時則盡量避免需要這個工序。

雖然係mega house出⋯⋯但感覺好山寨
100mm 係乜鬼嘢比例? 1/18? 自己同自己玩? 出1/35都仲可以同扭蛋頭放一齊扮下嘢

Megahouse 咪即係笨大, 佢到底搞乜嘢東西?

質素就算話係二十年前產物都完全唔過分, 其實級數只係同當年酒樓門口賣嗰啲笨大戰隊膠公仔差唔多
keroro-1972 發表於 27-2-2021 08:28 AM
100mm 係乜鬼嘢比例? 1/18? 自己同自己玩? 出1/35都仲可以同扭蛋頭放一齊扮下嘢

Megahouse 咪即係笨大, 佢 ...

算係美系漫威超英GJIOE星戰嘅主流比例3.75寸,已經出咗份自護陸戰隊(標準、肥仔、女軍人),可以同上述美系公仔大細協調咁放埋一齊玩(其實掌動幪超都得~)。
定價同樣參考上美系嘅日版定價,孩記呢啲嘢日本賣大概3300日圓一隻。
質素似二十年前就啱啦~因為關節分割根本就係T社經已折埋嘅微星超人——時至今日,仲未有邊個牌子3.75寸跳得出框框:78:
HighLamb 發表於 26-2-2021 01:53 PM
個配搭係咁樣:主要角色 + 兩個蛋散

即係如果出聯邦軍應該會係亞寶+兩個黃色太空衣

腰裙吾使驚,參見下圖同系列的實際出品,臗關節屬日系人偶標準哪能球關+橫轉,"裙"為可屈折軟膠。
呢個系列最需要擔心嘅,係好設計遇上非常一般嘅做工,大部分用心之處顧客都享受不到:53:

G.M.G 自護公國軍04 宇宙服士兵
約1/18スケール
全高:約100mm
価格:4,620円(税込)
2021年9月下旬発送予定

G.M.G 自護公國軍05 宇宙服士兵
約1/18スケール
価格:4,620円(税込)

G.M.G 自護公國軍06 馬沙‧亞斯洛布
約1/18スケール
価格:4,950円(税込)

P-BANDAI 3SET購入特典頭部配件
G.M.G 自護公國軍04 / 05 / 06 SET BOX (付限定特典)
約1/18スケール
価格:14,910円(税込)

https://hobby.dengeki.com/news/1242985/

馬沙無乜配件,只係得一隻杯同一本手帳,最低限度都要跟一副"望遠鏡"或者"攝影機"一類的偵察用品,最好就有一箱黃金,有睇過動畫都知劇內馬沙用過以上物品。

今天收到貨了..... 夏亞左肩不舉、左膝鬆軟上關節膠也無效. 脫帽頭的白眼是向右偏上歪著印(高低眼). 左小腿靴染了3條紅色. 地台只是層殼,上面沒釘, 人偶腳底沒孔, 想踩在上面要努力調姿勢了另外, 夏亞的帽子是吉姆綠呀? 我一直以為是白色的 (1:1款是白的呀)

獨眼小兵脫帽頭的右眼也印得偏右. 戴帽頭的突起稍大, 不易塞到帽孔中, 用力塞的時候要小心別弄斷了頸關節. 帶鏡的前帽片有點鬆. 所有男性的胸、腹關節都稍鬆

女兵算全部中最ok的了... 不過帶鏡的前帽片有點鬆, 把玩時小心掉了

自護宇宙服士兵
點解唔出好様啲?
非得單眼/戴墨鏡似GIJoe藍雀夫人好
咁既look樣衰啦標榜自護兵似壞人
咩玩法,唔明出露2隻眼既真係唔得既咩?

另外
夏亞出得好差
網上劣評如潮
難怪副廠赤色彗星咁受關愛
比例1/12(6吋吧)大集過G.M.G
02會係賴巴嗎?

宇宙服士兵唔係單眼就係戴墨鏡扮GIJoe藍雀夫人樣衰

唔明點解出到自護兵非要似壞人不可咁?

出露2隻眼靓仔樣咁難既嗎?

夏亞出得差
劣評如潮
難怪副廠赤色慧星迎來關愛
1:12(6吋)比G.M.G大隻
02會係青色XX賴巴嗎?