Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 青島模型 1/43 機動警察

keroro-1972 發表於 25-2-2021 04:18 PM
1/43?

點解唔係 1/48 或者 1/35{:1_372:}

點解一定要係1/48或者1/35?
laiken 發表於 30-7-2021 10:41 AM
點解一定要係1/48或者1/35?

多數軍事模型比例都係呢兩個

1/43 反而唔知有乜玩具會用
keroro-1972 發表於 30-7-2021 10:49 AM
多數軍事模型比例都係呢兩個

1/43 反而唔知有乜玩具會用

EBBRO, Minichamps 之類的車仔, 好多係 1/43 的:

https://www.miniatures-minichamps.com/gb/29-scale-143
Maple 發表於 30-7-2021 06:05 PM
EBBRO, Minichamps 之類的車仔, 好多係 1/43 的:

https://www.miniatures-minichamps.com/gb/ ...

我會同坦克戰機一齊玩唔會係呢啲車仔囉
keroro-1972 發表於 30-7-2021 07:14 PM
我會同坦克戰機一齊玩唔會係呢啲車仔囉

無特車二課成員,根本無意思
eddiem249 發表於 30-7-2021 09:41 PM
無特車二課成員,根本無意思

比例對模型玩具非常重要, 我好抗拒孤兒仔系列出

原來笨大 MG 已經係 1/35, 其實呢排有咁多機動警察就真係唔應該出啦

一係出 1/24 或者 1/20 但結構簡單化大大隻仲好, 呢隻完全冇賣點唔明出嚟做乜
keroro-1972 發表於 31-7-2021 09:14 AM
比例對模型玩具非常重要, 我好抗拒孤兒仔系列出

原來笨大 MG 已經係 1/35, 其實呢排有咁多機動警察就真 ...

我都同意,本身Bandai都有1/60, 1/35及1/48,算係係普遍的,1/43唔大又唔細,唔知係咪同比例涉及版權問題.

ACKS 機動警察 Patlabor 1/43 AV-98 Ingram 1& 2號機

7,700yen
10月發售

【商品仕様】
●スケール:1/43スケール
●サイズ:機体全高 約190mm
●素材:PS/ABS/PVC
●接着剤不要のスナップキットモデル
●色分け成型
●マーキング再現用水転写デカール付属

7,920yen
12月發售

【商品仕様】
●スケール:1/43
●サイズ:機体全高 約190mm
●素材:PS/ABS/PVC
●接着剤不要のスナップキットモデル
●色分け成型
●マーキング再現用水転写デカール付属
多色成形咁堅?!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
青島 近年都算積極,又 Cyber Formula 又 Macross 囡囡;傳統模型個邊,亦都有新產品,例如:給入門新手的1/32 The Snap Kit 模型車,最近又有已經上好色的 1/24 跑車模型。

今次機動警察又用多色分件,點都買返盒捧場。
唔駛膠水???
在1999 jp睇啲模型件又唔覺多色成型,似乎只係分件精細啫!
機動警察蹟係黑白灰主色 ,點先算係多色成型 ,而1999都show 左齊色,只係怕青島用左整車既技術去整