Toysdaily 玩具日報

查看: 8466|回復: 16

[個人收藏] 對不起因第二格加咗大空魔龍Gaiking the Great, 想分享一下

2001年合金魂大空魔龍一出就買咗GX-05, 泰國制,手工差。食之無肉,棄之可惜!
當時2004年出GX-05R冇乜留意,也因為05的陰影,十多年內都冇諗住入返隻05R, 諗住可能會出新版。
怎知最後公怖是將會出DX大系, 大SIZE基地feel實在太正太期待,太震撼太感動了!!!而家玩住隻孖趾先,邊等條三趾龍!

今年新年要自己過,困住口淡淡,DX宇宙飛龍又未公怖幾時出,上星期突然有衝動買番隻細版玩吓,過年躲著玩龍多好意頭!上網睇,全新的實在太貴了,香港版長盒連黑膠金剛又覺得淨係送隻膠公仔唔抵。普通版GX-05R又唔知能買到係泰國制定係最想要的中國製。
揾到盒盒殘但內裡全新的,説明未開過來玩,吸塑盒貼紙都未開嘅。不過千的價錢非常吸引。賣家好人但問他連他自已都不知到底是泰國制定中國製。到速遞收到貨才知是最最想要的中國制(質量最好)。嘩!實物成色更是一流,小金剛上臂大腿電鍍閃閃令,只是有些膠件表面因盒內吸塑裡長期擺放有D霧霜,濕紙巾一祙新嘅一樣,真喺喜出望外!比起05真的不可同日而語。

得9cm咁迷你都咁型仔! 配細頭細角型D!

待機格納庫同基恩做隣居!

絕招-叉頸插眼!今晚火鍋有著落了...

買返兩隻山口,其實兩隻金剛造得幾好,幾抵玩!

到三趾DX出咗,孖趾佢就變咗迷你炎蛇了。

其實1976年create呢個大空魔龍我覺得Design得好前衛好特別。到底是有骷髗頭骨嘅龍? 定係成隻有尾嘅藍色貓蹲喺喥?我成日懷疑個頭其實喺咪牛頭骨?越南牛河敖湯嗰D?
金剛它應該是第一個原祖顔面機械人,天元,魔動王...的始祖。恐龍提材小明友又鐘意,我細過嗰陣覺得牛角加金黃色頭骨初初看有點怪但又好特別,射咗個頭出來又會成隻變成螺型蝦米龍好搞嘢! 最頂癮喺龍尾末端居然有canopy控制室。咁條龍擺尾霍尾時D控制員唔暈架咩?
新版大空魔龍仲搞嘢,出埋天空魔龍同大地魔龍戰艦,射頭又各變Raiking and Balking機械人,斬件歸巢最終變Gaiking the Great
Balking又似鳥頭骨又似馬頭骨都算有特色,但Raiking舊人面骨真喺好肉酸,其實可以設計得型D!金色又有角又可張開口食住啲財氣,牛年放呢隻嘢出嚟開運呀!

再嚟入咗兩隻全新Evolution Toys No.02, 一盒可display是但一個Mode, 左邊Display肥裝金剛power up,右邊Display瘦裝都幾唔錯。 其實論同是膠玩具金剛CMS套三隻可變Gaiking the Great 設計最型,可惜唔知邊位天才設計埋D粉碎關節,用料又差,其實成本慳得幾多?關節自碎都算喇,坊間還有高手可後改替換關節仲頂得住,但最天才是點解要用PVC? 出油立黐黐架嘛!這才是真的浪費了個造形設計!我套CMS忍痛掉鬼咗,唯有以造型差一皮的Evolution Toys No. 15 Gaiking the Great 頂上!但講造型CM隻皺皮手腳金剛真喺冇得頂!其實我覺得Gaiking The Great 冇原祖咁經典簡單,須然The Great 咁都叫做合体到三合一吖!
Evolution No. 2 Gaiking 造形都唔算太差,磁石波要比心機去玩,能擺到小小姿勢平衡到當你贏!
成日想揾返套電鍍金色版...

四大金剛: 粥,粉,麵,飯。配其妻們:梅蘭菊竹!

King Arts金剛是最喜歡的金剛,呢個開蓋內構系列最美的一隻,我喜歡擺到佢輕微戰損模樣。金剛都有放飯時間架。
再嚟是淘寶代工的HG 1/144的帝皇模型,我覺得這隻設計得修長好型!希望笨大出Metal Build!

左邊就是代工,右邊隻係自己嘖油,差天與地!噴油我真喺識條鐵?我都唔喺用模型噴油,我是用噴硬質木同鐡嗰D噴油!中間隻真喺Metal Build來的!

呢個月臨時砌咗呢箱嘢!舊年成年唔喺香港,我都唔知有隻GSC Hagane細版千值款細碼Mazingkaisker舊年八月出咗,我還以為是全膠模型成品只加張櫈,再查先知道是合金,含量也不低,SR size但關節多玩起來完全不一樣,後追全新的好肉痛但冇後悔。隻全新天威淘寶找最平的為返都港魚四叉,但買它用心思的設計,誠意,驚喜都值返哂。剩喺金毛價錢最抵玩但最冇驚喜,純買個獅頭!

臨時棚屋!亞加力膠片已裁呎吋運來自已黐哥羅芳。有D筍位組裝後先滲入哥羅芳都算易搞。頂上LED黃燈暖色光管只是廿雞,平快靚正!玩住兩隻Evoluation Toys的都不錯!

又喺初哥哥同君好,十月初五..多謝收看!

師兄澳門?對牌坊咁有愛。

兄弟同心,同樣吸金!:77:

霸氣招財,年年發財!:77:

好!非常好!大家咁話! 新春快樂!  發表於 10-2-2021 10:11 AM
loikaleong 發表於 10-2-2021 04:44 AM
師兄澳門?對牌坊咁有愛。

近牌真喺自己毒咗自己佳傾毒!其實是超喜歡金色龍頭人面骨!買咗GSC返嚟先一盒金剛試試,金黃色原啤膠要噴油嘅?我情願佢出完成品。

買了電鍍金同電鍍銀噴油諗住簡簡單單噴,都是失敗。大脾點噴多層乾了都有印,可能膠件有骨位本身有縮水,,龍頭又是有淚痕,收到電鍍金噴油罐才發覺那金色太淺白,早知揀金屬金黃色的,可能是今天整天下雨濕度高所以D油表面起沙同有D印。已經是開大暖爐吹乾了。不過組裝還算簡單。

其實隻GSC 砌出來跟盒蛋差不多高,大隻過山口隻小小而已。不過都幾精細。買了一盒Gaiking 證實能Handle, 再入一套三盒試吓可組合Gaiking the Great。
為免因自己噴油手藝太差都喺出事,今次一開始就發件比人噴偽電鍍金色同銀色只兩隻色,三隻只噴金銀色共費只三魚。回來自己組裝,組裝都算容易,熟手了後大約兩個鐘就裝到一隻。自已也買了雲母紅及透明光油修修補補。組裝出來效果自覺還可以。第一次搭個棚,手機影影相

左邊是噴電鍍金色,右邊是噴偽電鍍金色。

背炮反過來是雙斧。

Gaiking the Great 組裝後餘件還可配出兩個Riceking and Burgaking。都不會浪費。

Gaiking the Great 可動麻麻地,可能是我不放心去扭。但勝在造型靚, 隻嘢都好立體下,又可還原劇中三隻抽Parts 合体。未有超合金出可用自己呢隻水口王頂頂。

佳生、佳太!微笑露筍之約!
留低個仔05R喺屋企玩隻藍色貓。

個棚背后黑膠片比我搞到巢哂皮!:(
裝完唔會拆但好鬼呀定!

對不起各位,因加咗Gaiking the Great在第二格, 所以自己再推一推想分享下,希望不要太難睇。

其實大空魔龍真係設計得好獨特。1976年就諗到Face Off

仍然懷念CM嗰隻橙皮金剛, 可惜出油太黐立立。
成套The Great 扔咗。之後又忍唔住入返盒CM單隻金剛,一開盒又是關節粉碎同出油,唯有永久放棄

借圖
多謝King Arts 實現了內構!
Face Off Mode用來嚇鬼!

仲有透明細膠公仔都喜歡。

盒蛋其實都幾好玩。發炎之巨人!

透明黃色好似啲昆蟲幼蟲啱啱退完彀噉。又好似菠蘿啫哩上碟咁唔捨得食!

King Art 隻金剛是最喜愛的,太喜歡入了兩隻,喜歡擺出輕微戰損模樣。另隻太空魔龍是GX-05 Made in Thailand, 龍身及頸位容易甩油。

之前出過懷舊超合金扭蛋都有大空小龍。
我搞到佢好似海馬公帶孩子咁。

露筍飛龍,喺個樣唔夠聰明!

佳傾之母及嚇鬼樣!

打邊爐或清蒸都美味!薑蔥煀都ok!

唔夠位要折翼先入到去

CM + 微笑

遙望盼望..

多謝收看!:77:

多謝超熱血分享,讚!
謝謝分享,真的很棒!:46:
好齐全既皆鲸,早见醒神必须十卜!
C兄,第一張d模型樓好正,請問是什麼模型?火車模型樓???
久違了的感覺,就像回到十多年前看到的熱血貼文,謝謝.
toys991 發表於 18-3-2021 08:53 AM
C兄,第一張d模型樓好正,請問是什麼模型?火車模型樓???

D樓是3D打印出來的,表面仍粗糙。
當時淘寶一套買回來的。

內容豐富詳盡{:1_377:}但師兄冇GX-27嘅? 6PwjHIR.jpg
wwwkcc 發表於 18-3-2021 01:12 PM
內容豐富詳盡但師兄冇GX-27嘅?

有GX-27呀!當年2005年一出即買,記憶中買了五魚六。
成隻造形都好好,唯獨是腳伸縮扣位唔夠力,上身又重,成日企唔到銀色大腿縮咗入去。我要拆兩個萬事夾扣住阻止大腿縮入小腿。

左起:
Bandai GE-10, CM's, Evolution Toys No. 15, Bandai GX-27
GE-10 我唔太喜愛他的淺檸檬黃配色,唔夠金色,手腳又唔夠粗壯,當年等到二魚二先入。

左二CM's 因出油放棄了。
剩下三隻。

近來都想追多隻GX-27玩,但一諗到大腿內縮腳軟問題就打消了念頭。而且發怖將出的DX超合金大空魔龍都連金剛,看圖是改了色,但不知是否全新模或沿用GX-27的,所以都是觀望住先,希望改善大腿內縮問題。

上面Balking 腳變形Greating the Great腳是揭開小腿後蓋然後反出銀色大腿,咁設計就企得好穩冇內縮問題!

快快 發表於 18-3-2021 08:20 PM
有GX-27呀!當年2005年一出即買,記憶中買了五魚六。
成隻造形都好好,唯獨是腳伸縮扣位唔夠力,上身又重 ...

GX-27易縮腳問題我喺舊po回應度分享過點改良,師兄有時間可以參考吓~
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1&page=1
wwwkcc 發表於 19-3-2021 03:45 PM
GX-27易縮腳問題我喺舊po回應度分享過點改良,師兄有時間可以參考吓~
http://www.toysdaily.com/discuz/fo ...

謝謝連結,非常好的Post, 提供了GX-27大腿內縮解決方案,非常有參考價值,不妨一試。

另看到Post內都是同好,想法接近,非常有共鳴。
感謝!