Toysdaily 玩具日報

[改造交流] Hottoys Alita改植髮不專業教學

上星期剪Alita個頭唔算滿意,今日再接再厲,順便做個不專業教學。
其實無論淘寶定香港買,基本上1/6黑長髮選擇不多,合理價買得到的應該都同我手上呢款差不多。

舊作:

新髮:

小弟手上呢頂假髮唔fit hottoys頭,所以要係後腦開刀擴濶個腦殼。因為Alita係六四界,所以開刀時不要開正中間,要偏向一邊。

之後就將前額位多出來的膠邊盡可能批走佢,記得唔好貼到甩髮。

然後可以試位,再用熱溶膠痴落相應位置固定,方便取出假髮調整可動眼睛。

剪髮係最需要膽大心細的步驟,建議用下邊唔要的髮腳位多試幾次。而且要不斷裝上頭雕試長短。

小弟手上無人偶專用的髮蠟,只有男士短髮啫喱加水用住先。

一般梳子太大,小弟用厨房用品幫手梳頭。

小弟推薦用呢款洗飲筒用的小擦子梳頭,勁就手。

Gel好的樣子,可惜小弟唔太識set女仔頭。

放左兩個鐘,水同啫喱都乾透的最後成品。
各位帥兄,請請~ :64:

勁呀貓大⋯⋯咁頭殻/假髮那處入手? thx
nela 發表於 5-11-2020 06:51 PM
勁呀貓大⋯⋯咁頭殻/假髮那處入手? thx

淘寶「1/6假髮」或者:

https://www.facebook.com/119635392769531/posts/392597188806682/?d=n

C兄好手藝,:handshake:
我之前也自己整過植髮,不過難度低D,有頂帽:p

好有心的分享