Toysdaily 玩具日報

查看: 9706|回復: 19

[玩具報告] 你勉強站得起來XD.....ROBOT魂 魂限 ZZ GUNDAM VER. KA 玩評報告

1. 武裝數量少:每次的ZZ GUNDAM,都是只有這些例牌東西,就甚麼都沒有,誠意確實不夠。
2. 不能站立:不知道是我放得不好還是怎樣,這隻ZZ GUNDAM竟然不能獨自站立,因為背包太重,腿又輕,重心就向後傾,結果就站不住了。這個非常糟糕。
3. 手掌設計根本拿不住這麼沉重的大炮,結果一邊玩東西一邊掉下來,有點無耐。
4. 肩膀可動幅度:我的天啊,設計跟第一版的一樣,這個真的說不過去。這個在很多ROBOT魂玩具早已應用的技術,何解在ZZ GUNDAM還是如此?
玩起來,遠觀近看是不錯,不過一看就知道,這只是換換造型,換換塗裝的普通設計模型。明明知道這樣做是不夠的,偏偏還是如此。的確有點失望,不過還是繼續入手......唉

整體而言,面相是好了,品質是好了,設計是好看了,這是值得嘉許的。

如有興趣瀏覽足本報告,請到小弟的玩具FACEBOOK專頁:
https://www.facebook.com/ki0079.robot.workshops
歡迎大家按讚追蹤,謝謝﹗
企唔到倒就真係好過份。
Ching, thanks for your sharing!
唉! 都預咗企唔穩!!!!
看圖似乎膝頭關節未到位,是否這令到企唔穩?
膝頭關節可再屈直一點,直到大髀那個”圓形”去到小腿那個”半圓”位置,那樣對站立改善不小
可能受到造型規限?頂撞干涉!可動未見有幾高。。

背包無打開蓋放導彈玩法
噴咀又死的⋯⋯作為為R魂的高可動
設計分佈竟然唔全面......

期望MR魂可以重新出多次
要有可變形合體分離Ver!
腳只係裝飾品.....................
玩R魂就貪佢實淨D, 自己企唔到又真係唔講唔通:no:
bigbigfriend 發表於 2-11-2020 08:03 AM
膝頭關節可再屈直一點,直到大髀那個”圓形”去到小腿那個”半圓”位置,那樣對站立改善不小 ...

相片個個,由於用了STAGE,就擺個自然站立的POSE。如果真的要站好,應該要將整隻高達的重心往前靠,結果可能站得好古怪。我為了加重前傾重心,已經嘗試拿槍試一試,還是不行。
因為背包跟主體有點距離,令後傾的情況更嚴重,如果背包貼背一點,情況之應該會好一些。
如果腳關節較實,腳掌較重,這個也會更好一些。
也有機會是個別QC問題,我的那隻有點腳軟才有這種情況發生,亦不出奇。
samwkwhk 發表於 2-11-2020 09:14 AM
玩R魂就貪佢實淨D, 自己企唔到又真係唔講唔通

最實淨既做法係MR魂

其實R魂版Hi Nu都出現過關節鬆背包重企唔到等問題
有誰估到B社日後出MR魂版呢

魂版ZZ這件事情上
我認為會再次發生

MR魂的節奏

跟番呢個DESIGN,換金屬關節,加隻金屬腳掌,其實已經搞定。:handshake:
kkkiii0079 發表於 2-11-2020 09:47 AM
相片個個,由於用了STAGE,就擺個自然站立的POSE。如果真的要站好,應該要將整隻高達的重心往前靠,結果 ...

你相片中是未屈直的,我那隻屈直後不用台座也企得好好
ZZ變唔到型同變唔到型既老變一樣,唔吸引。

買盒Ka 版MG砌好過,又分體,又變型,正!
bigbigfriend 發表於 2-11-2020 11:01 AM
你相片中是未屈直的,我那隻屈直後不用台座也企得好好

謝謝指教,我後來再試一試,係可以企到,主要係先要較準個背包、腰既角度,加上腳掌既擺位,將腳既重心放係較後位置,就好似站得到了。
不過的確唔係咁易企到。
我記得玩之前既ZZ GUNDAM版本,要企好似無咁難搞。
終於攞到手。企方面沒有問題。但想講隻黃色同藍色全完同官圖係兩回事,冇咗Ka味。成千蚊,好失望,真係頂。