Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: iorik

[玩具攝影] 傷感情的Imagination Works Son Goku 1/9 孫悟空

hyperwai 發表於 6-11-2020 02:49 PM
隻軟膠手色移問題都幾嚴重,不要靠近深色布料或印刷品。我只係放在黑布上影相已中了,好彩發覺得快,放了幾 ...

多謝提醒……~~~
其實隻矽膠手好快會變色,而且會好易軟化玩爛,加上開擋褲,我建議係唔好買,好快斷line
hyperwai 發表於 6-11-2020 02:49 PM
隻軟膠手色移問題都幾嚴重,不要靠近深色布料或印刷品。我只係放在黑布上影相已中了,好彩發覺得快,放了幾 ...

色移問題係煩, 唯有好似玩DD咁, 玩之前先噴層消光.
fktuen 發表於 10-11-2020 05:14 PM
色移問題係煩, 唯有好似玩DD咁, 玩之前先噴層消光.

噴消光效果不大,矽膠始終會受熱變色,除非放在箱内兼恆溫,否則一定會變淡色
K動戰士渣古 發表於 10-11-2020 09:20 PM
噴消光效果不大,矽膠始終會受熱變色,除非放在箱内兼恆溫,否則一定會變淡色 ...

謝知訊~ {:1_235:}
少玩矽膠玩具. 原來受熱會變色. :50:
咁要放隻悟空在陰涼位先得 :67:

我只玩過DD, 面對過色移問題.
噴消光後都會有色移, 但甩了的顏色只是在消光表面, 盡早用清水或稀釋溶濟抹走顏色就可以了.

不過DD的膠沒這款悟空的矽膠咁軟, 唔敢亂試呢.

暫時我只係將悟空嘅膊頭同面噴咗消光. 矽膠手臂無做任何處理
有人建議我定期搽silicone oil
其他群組轉發,原貼話個姿勢擺咗一個星期就左右手都爆咗,本身仲猶豫緊買唔買,依家終於可以有個肯定嘅決定,慳返

FAZZZZ 發表於 13-11-2020 12:45 PM
其他群組轉發,原貼話個姿勢擺咗一個星期就左右手都爆咗,本身仲猶豫緊買唔買,依家終於可以有個肯定嘅 ...

我自己嗰隻雙手係垂低,擺法就好似圖中左手一樣,幸好雙手仍然完好冇爆。
相信爆膠只係遲早問題,我果隻雙手有明顯夾水紋, 應該係注塑問題,無論點放雙手都係一樣。