Toysdaily 玩具日報

查看: 10679|回復: 7

[分享討論] 因咩原因 HT figure 個價跌到咁慘不忍睹

睇返 Endame 系列未派貨既訂單, 個價簡直用大崩壞黎形容, 基本上大部份單你想原價放出都幾難. 上年 Endgame 上畫大批入貨既炒家, 而家應該蝕到入肉.
Cody仲高水緊喎……其實跌正常,呢兩年派得咁慢,質素同價錢多數成反比,HT係咁加食埋炒家水位,惡性循環多人等現貨,遲啲市場少左人訂價會定返啲,你睇啲星戰過一兩年都唔會點跌……789集就爭啲
對玩家來説是好事!

:58:
鬼咩。人氣高多人訂梗係供多於求架啦。炒家多既貨跌價絕對係必然。再加上HT宜家開始玩再版,仲邊有人夠膽收藏升值
其實原因都幾多嘅,又唔可以一概而論。首先疫情係主要原因先啦,endgame個時一大班大陸人排隊黨落嚟排隊掃訂單,由20樓排到落地下添,非常跨長,而家封晒關了,派緊貨的單又無辦法落嚟攞,亦有d師兄keep住太多單但無能力贖單,咪鑑平鑑賤有得甩就甩咗手先。跟住ht派貨真係慢過慢甘油,隔咗幾個月都仲派緊頭兩日的單,真係心急玩的玩家,咩熱情都冷卻晒了
未有咁多人訂個時事實個量真係有需求,當多人留意左,(個個都走去訂假玩家),真玩家係有愛唔會賣,其實訂曬限定版以為有得炒先on居
大路野 Mark 85, 美隊, thor未出, 依家出到都係人氣較次的角色,跌唔出奇,當年訂都易
主要原因係endgame呢批太多炒家瘋狂入貨,所以做成供過於求,另外HT近期亦大量增加了貨量,大家可以見到開始有d現貨係HT鋪頭賣就知,同埋sideshow個訂貨期超長,都係增加供應量的原因。所以總括係供過於求。