Toysdaily 玩具日報

查看: 7390|回復: 14

[個人收藏] Revoltech #034 VF-1J

多得山口勝久
獨特風格造型
姿勢有覇氣
令到呢款1J唔一樣
1J造型還可以
可動又唔差
size算細隻唔多鐘意
物料係軟膠唔多鐘意
機倉蓋唔透明唔鐘意
附設連TV動畫都未曾出現
只出現模型插圖的宇宙用裝備
算海洋堂出得很夠良心的了

(網上圖片)

vf-1J super valkyrie來自ARII  時期模型封面概念圖
TV版假設唔係福卡早領便當
絶對有礙一條輝上位
駕1J或會更長久
應會等到super  part投入宇宙戰場

Now
Revoltech #034實現了vf-1J super valkyrie空想概念

首先要忍受到Revoltech Ball Joint參與植入機體
令到vf-1J外型變更
的確撐起肩膞的x2Revoltech Ball Joint
既礙眼
膝頭連接小腿之間同樣用到Revoltech Ball Joint
而膝關節唔造雙重關節係錯
膝頭蓋缺可動功能附着大脾關係
屈腿就出事了
膝頭蓋喺上面....
外型唔美觀....可惜啊

純白騎士姬Saber 發表於 21-9-2020 12:03 AM
(網上圖片)

vf-1J super valkyrie來自ARII  時期模型封面概念圖TV版假設唔係福卡早領便當絶對有礙一條輝 ...

你呢隻都算幾白淨:D, 最近發現山口式啲膠其實都幾硬吓, 不過可能因為太耐膠質變咗, 超時空系列都算幾驚喜因為用熱水洗都冇退色

我最近攞咗舊玩具出嚟清潔有幾隻山口式發現已經黃咗包括呢隻, 我總共有五隻 VF-1 左換右換叫做救到四隻, 依家兩隻樣衰衰擺咗出嚟 Display 粗玩

不過機動警察德軍機就出事了因為嚴重出油, 我用熱水同洗潔精狂卒結果脫晒色, 依家摸落手雖然極乾爽但須要補油得閒先再算
keroro-1972 發表於 21-9-2020 07:51 PM
你呢隻都算幾白淨, 最近發現山口式啲膠其實都幾硬吓, 不過可能因為太耐膠質變咗, 超時空系列都算幾驚喜 ...

膠硬咗唔排除太久變質量
畢竟超時空系列出咗唔短日子

你五隻相信包括紅 藍J吧?
VF-1我得三隻都有輕微立立哋
叫做仲擺放得住

山口式1J仲係白淨
同格櫃桶放既群雄動白J就慘d
慘變黃C:time:
幾乎慘變condom!

純白騎士姬Saber 發表於 21-9-2020 10:45 PM
膠硬咗唔排除太久變質量
畢竟超時空系列出咗唔短日子

山口我有一隻1S,兩隻一条1J,三隻劇埸版一条1A,部分件會痴立立我用暖水加洗潔精洗,試過橙水但效果覺得麻麻,依家唔大力襟都唔會痴手

群雄動有一隻 Max 1A,一隻一条1J,一隻1S,有極微黃,基本上唔覺

以前是但掉入盒,依家會逐隻入膠袋

更新一下

入咗隻有着燈功能既可變J

人型造型令我諗番舊模1/72 VF-1J

不日放送!

當年無乜完全變型 VF, 先會買山口式頂下癮 (呢隻係我第一隻買的山口式, 其餘只買過四葉妹同 Hello Kitty)
我隻已經溶膠, 又有其他可變型 VF, 山口式變咗雞肋, 所以掉鬼咗
toylover 發表於 22-9-2020 09:37 AM
當年無乜完全變型 VF, 先會買山口式頂下癮 (呢隻係我第一隻買的山口式, 其餘只買過四葉妹同 Hello Kitty)
...

山口式同其他玩具玩法好唔同主要係玩擺 Pose, 經常要拆關節扭好角度裝番埋

完全可變 VF-1 好多年前 YAMATO 已有, 都應該差不多有二十年, 重甲都玩咗好多年其實唔須要搶笨大, 不過 YAMATO有個大問題影響深遠, 就係個盒太大個了

講真,呢盒Revoltech VF-1J我以前都有,見官圖即買。結果係一場惡夢,鬆到離譜、邊玩邊甩,顏色唔靚......史上最差玩具之一
勇 發表於 22-9-2020 07:34 PM
講真,呢盒Revoltech VF-1J我以前都有,見官圖即買。結果係一場惡夢,鬆到離譜、邊玩邊甩,顏色唔靚...... ...

應該係個別䅁例吧2手嗎??

我三隻出即買全新品到今日都未出現鬆同邊玩邊甩問題
如果係後期084可變形版本
就會鬆同散同甩。。。。

勇 發表於 22-9-2020 07:34 PM
講真,呢盒Revoltech VF-1J我以前都有,見官圖即買。結果係一場惡夢,鬆到離譜、邊玩邊甩,顏色唔靚...... ...

山口式多數係緊多,好多時要用熱水加廁紙包關節用鉗轉出嚟,夾硬嚟關節會斷。
toylover 發表於 22-9-2020 09:37 AM
...

哈~我第一隻轉輪料技係北斗之拳系列
雖然未齊.......

溶膠只係時間問題
假如VF-1到咗呢個時期

我會充份利用溶膠狀況

留下來可打造一個VF-1中光線鎗
重創下熱融效果慘狀

keroro-1972 發表於 22-9-2020 11:29 AM
山口式同其他玩具玩法好唔同主要係玩擺 Pose, 經常要拆關節扭好角度裝番埋

完全可變 VF-1 好多年前 YAMA ...

盒大呢.....只要脫離將盒送去垃圾箱不就好了嗎?

盒大大PVC商品亦最常用
如果講好多年前YAMATO時期1/60VF-1
如果係最早期首次發行版本既話
含重量高係呢批產品既優勢
未完善變形技術需脫腿裝嵌達成飛機模式
可視為缺點

就好比可變老模1/100VF-1
既脫腳裝嵌。。。

純白騎士姬Saber 發表於 23-9-2020 12:07 AM
盒大呢.....只要脫離將盒送去垃圾箱不就好了嗎?

盒大大PVC商品亦最常用

笎全變型係 1/48, 雖然晒位但冇諗過掉盒, 我請願賣走合金魂留位俾佢

第一代 1/60 我都有兩隻同兩套重甲, 一早已掉盒, 個機倉蓋都要換, 最核突係變飛機機頭要插條膠入去

今井版可變 VF-1 模型好正, 如果當年係笨大出肯定唔會有泔美好回憶
keroro-1972 發表於 23-9-2020 12:34 AM
笎全變型係 1/48, 雖然晒位但冇諗過掉盒, 我請願賣走合金魂留位俾佢

第一代 1/60 我都有兩隻同兩套重甲, ...

大和版1/48還未玩到
第一代1/60就係初次踏足大和品牌
所謂上咗大和號

係唯一致劇場版VF-1A 一條輝無裝備版
雖然半可變
合金雙腿增添墜手感
Very Nice

第二代1/60就係完全變形了
只有Super女武神VF-1J
+送物 柿崎速雄VF-1A TV ver
後期收了一盒1/48米娜J在內
大和號產品只有四盒