Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 1984 vs 2020 【GUNDAM MSV】 ~ Johnny Ridden MS-06R-2

首款Johnny Ridden MS-06R完成品已經相隔36年啦
2020年出咗魂版來做個對比
其實之間出過Gundam  fix Zeonography同 SCM EX景品...

同樣係1/144
最明顯係造型差異
魂版背包上握柄係偏一邊
HCM版背包上握柄就in中央....我比較受落
HCM除咗可動不及
造型我可以接受
有重量&質感都較魂版好呢

Johnny Ridden, Great!!{:1_377:}
前排Bandai翩出, 我都買回家砌, 攞翻童年回憶!!
chanego 發表於 8-9-2020 06:35 AM
Johnny Ridden, Great!!
前排Bandai翩出, 我都買回家砌, 攞翻童年回憶!!

你應該講緊呢隻1/144老模再販啦

係呀~某店賣廿零蚊抵到爛
諗翻起當時我無買有d後悔
樹關雖然屋企有一盒
模型選擇盾外掛渣古砲既設計好diu
一喺裝上砲黏死外掛裝備保持強尼渣戎備武裝
咁就唔可以柝渣古砲揸手啦⋯⋯
如果有兩盒就可以展現握砲同掛砲mode啦。。。

有冇買MSV老模1/144白狼渣?
Ps:HCM係大魔砲而模型係渣古砲
呢方面好唔同

兩隻相隔超過三十年的產品聚首一堂,就算唔睇TV版Z高達都睇得到時代的眼淚!
最令小弟驚奇係兩隻強尼渣的色水幾乎一致,仲以為R魂版會深色D,身高也很相近,只係身型比例不同。
HCM版雙拳及膝但R魂版雙拳只去到大脾一半,R魂版比較符合現代審美觀,但HCM版亦相當有風味!
強尼渣背包上的握柄其實係置中定係偏左先至符合原來設定?
THOUTHER 發表於 8-9-2020 12:53 PM
兩隻相隔超過三十年的產品聚首一堂,就算唔睇TV版Z高達都睇得到時代的眼淚!
最令小弟驚奇係兩隻強尼渣的色 ...

原始圖像設定應該是中央位置
但係握柄的闊度問題
時寬時窄
老版模型握柄是闊
圖像設定是窄

唔知幾時開始
握柄就修定偏向一方
仲要係修窄....

Johnny Ridden 尊容都有差異
原始插圖(黑白)是好死鬼佬feel髮型/儀容蒼老
彩圖應該是修定啦
尖狀髮型/不羈樣

btw 黑白相
Why睇到其中一隻手似豎起中指咁既?:Q

純白騎士姬Saber 發表於 8-9-2020 02:42 PM
Johnny Ridden 尊容都有差異
原始插圖(黑白)是好死鬼佬feel髮型/儀容蒼老
[/back ...

如果唔執正佢個樣又真係難登大雅之堂,因為B社想响電玩遊戲(例如「ギレンの野望」)大量起用MSV人物,佢先有機會「整容」,否則佢永遠只會係成熟大叔樣!
睇佢個名Johnny Ridden應該都係鬼佬黎,但白狼松永真,睇佢個樣又真係唔似有日本人血統囉!
THOUTHER 發表於 8-9-2020 04:42 PM
如果唔執正佢個樣又真係難登大雅之堂,因為B社想响電玩遊戲(例如「ギレンの野望」)大量起用MSV人物,佢先 ...

彩圖既樣望落都唔細
都有中叔feel+濃密頭髪修飾(偽.福卡(誤)){:1_374:}

不過為game執樣係B社市場策略
你都講得啱{:1_377:}

提起大叔

0079有唔少角色樣貌比設定年齡仲要大:he:

99%好多大叔:70:

就算電玩化都唔執下個樣