Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Action Toys 大鐵人17號 &18號<劇中ver.>

早乙女Getter 發表於 2-7-2021 09:07 PM
剛開盒玩 感覺 17 號所有黑色膠料都好單薄感膠料咁比模型好小小咁
手又無啪啪關節。 所以無變型  ...

咁嚴重?!咁我係咪應該17號撻訂,淨係攞18號,然後去買返舊版action toys 17號?
早乙女Getter 發表於 2-7-2021 09:07 PM
剛開盒玩 感覺 17 號所有黑色膠料都好單薄感膠料咁比模型好小小咁
手又無啪啪關節。 所以無變型  ...

今次17號實在有點失望,腳關節太鬆,要佢企正都要花一點功夫。
吓~竟然!!

之前初版17無事既喎,仲好放心扭/變形⋯⋯
咁攞唔攞好?如果有問題,是否有售後服務?
nela 發表於 2-7-2021 10:57 PM
吓~竟然!!

之前初版17無事既喎,仲好放心扭/變形⋯⋯

你舊版返而有事?
因為舊版同新版大腿關節係唔同,

舊版好簡單,我話係一個大balljoin 你會易明D,需然唔係但玩法係balljoin !因好唔想講太多!
新版大腿 ,有內關節粗度好幼, 我昨天係好難向後拗, signal-2021-07-03-072258.jpeg

今早再大胆試,只要兩隻手指捉住大腿頂部陰力慢慢拗向後拗就無事,

就應該唔會咁易拗爛!

剛睇到FB爛腳網圖 ,借師兄相一用!相中你可看到 咁粗嘅腳,只用腳大約5份1"直徑粗" 膠料支持,但膠料唔似係塞膠,合金等物料,

Dancougaproto 發表於 2-7-2021 09:52 PM
咁嚴重?!咁我係咪應該17號撻訂,淨係攞18號,然後去買返舊版action toys 17號? ...

我覺得應該取 只係個人睇法 可能你粗玩都無事。 (但應該唔會
難得有一隻 咁似特攝片 17 號!相信笨大都出唔到唔係無能力,而係設計師無心!
需然17 號係特攝版,而18號唔跟比例頭細咗大約10% ,

但三隻放在一起 18號同 新版17號換咗(跟的17號細頭)後會夾D!
因18號係又做矮咗,但可以補救,只要張18號大腿拉長就順眼夾好多!

我現在有兩隻 ACTION 17號,我會張舊版做要塞,新版就同18 號一齊企!

13627116_1007344039380414_4705061103473145660_n.jpg signal-2021-07-03-075428.jpeg
(左)舊版17號  (中)拉長大腿後18號  (右)換細頭後特攝版17號

檔案_000 (4).jpeg 452498034_m.jpg 000532ljskhxhsr3h5h00u.png 18號頭明顯做瘦咗瘦面療程!

多謝ching 的意見,所以今次隻大鐵人雖然唔耐玩,但係外型一流,有愛應該去攞  發表於 3-7-2021 10:12 AM
早乙女Getter 發表於 3-7-2021 06:52 AM
你舊版返而有事?
因為舊版同新版大腿關節係唔同,

Hi 師兄,吾明,怎按上頂向後抝才避免斷脚?去  FB ,見那師兄,腿斷位置,黑胶位很薄,好像好脆弱,放耐了我估遲早會斷。咁搞法,失望,上次隻幾好。末敢入啊
lostintv 發表於 3-7-2021 09:31 AM
Hi 師兄,吾明,怎按上頂向後抝才避免斷脚?去  FB ,見那師兄,腿斷位置,黑胶位很薄,好像好脆弱,放耐 ...

因為設計出問題,但無加強大腿關節硬度(而這隻17有骨質梳鬆)
如果一般玩家隨心玩法就咁係大腿中間用力向後拗,就會有槓杆原理令脆弱的大腿內關節受造成好大壓力!!

解決方法: 如果當你想大腿向後拗 手放得越近關節槓杆原理越小!
總括:
如果大腿係用塞膠 外國出變型金鋼D膠 高靭度!!
我估成個口啤會極高!唔明現在慳D咩?
我大胆講咁唧設計,如果用成條大腿同手黑色位置用上賽膠,一定唔會出問題!

我隻大鐵人17今日先到貨,店家話係因為呢批是最新的更改版本,所以延遲出貨。想請問一下各位師兄,最新版本改咗啲乜?
快閞盒看看,
是不是,
有無断脚,断手更改??
呢隻只可以變成飛行形態去display
Dancougaproto 發表於 13-7-2021 07:51 PM
我隻大鐵人17今日先到貨,店家話係因為呢批是最新的更改版本,所以延遲出貨。想請問一下各位師兄,最新版本 ...

ching 可影新版本 關節嗎?

我呢個右腳。 。 。 。完全系用錯零件。變唔到形

上網睇過幾個視頻,似乎呢兩兄弟都唔值得入手,大脾內關節好脆弱,唔明今次Action Toy攪咩!
Dancougaproto 發表於 13-7-2021 07:51 PM
我隻大鐵人17今日先到貨,店家話係因為呢批是最新的更改版本,所以延遲出貨。想請問一下各位師兄,最新版本 ...

我覺得店家吹水居多,你估用 3D 打印咩,起套玩具模又修正又試模,無一個月都唔洗諗

如果真係有新版本,咁更加無良心,即係之前造咗一批有問題的貨,但唔捨得銷毀或加工,所以照散咗貨先,下一批生產先用新 parts