Toysdaily 玩具日報

查看: 8252|回復: 15

[分享討論] 繁星漫天,可曾記起當中的他們

{:1_233:}{:1_233:}
{:1_233:}
{:1_233:}

HI,又係我賓賓賓

今次又係同大家分享超時空要塞玩具

每每當一班玩具友談論超時空要塞,一定係講 VF 戰機,而其他在劇中曾經出過既機械人呢,小之又小

雖然係配角,甚至係茄哩啡,但在為劇情推進也其實有一定影響力

所有今次就同大家重溫佢地既英姿

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
第一組出場既係 - 祖拿達軍戰鬥囊三人組

後黎呢三條友做前線偵察時,被明美既歌聲吸引,所以自願潛入到超時空號內做間諜,收集情報

後因愛上地球文明而變節,說服了布力泰司令等高層人員,最終促成人類與祖拿達軍簽署和平條約,共同生活
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

跟住出場既係,有中二病既祖拿達軍分隊隊長 - 金正(專用機)
[size=15.008px]

布勒泰司令的下屬。為人衝動好戰,不守紀律。曾多次特襲超時空號但無功而回。

在祖拿達軍與地球交戰期間,拒絕聽從布勒泰命令,撤離了戰場。

戰後隱伏在地球兩年,號召不滿和平生活的祖拿達人兵變,向超時空號發動總攻擊,最後事敗,與愛人露柏媚手拖手死在爆炸中。

<未完,請看下樓>

介紹左兩組祖拿達軍機械人,係時侯講番聯合軍陣形呢邊

要出場既係, 地面埋身戰用機械 - MBR-07-MK II Destroid Spartan

Spartan的設計偏重近戰能力,機體粗壯之餘,還有一雙大手臂,又可手持鐵棒,強調格鬥戰能力,當祖拿達軍突入Macross艦內之時,就以 Spartan 大打埋身戰,捍衞最後防線

最出名一役,就係一条輝曾經在邊境基地駕駛 Spartan 鎮壓精神不穩既祖拿達軍人

一齊黎重溫一下啦

話說阿輝哥本來約左美莎去森林公園玩既,點知接到個來電.......

我諗大家都試過咁既處境架嘞,對前度總係仲有 D 野既,所以輝哥都唔例外......

與前度再會,開頭總有些侷促,但當找到切入點,所有不安就會不徑而散........

面對這個表白問又有邊個頂得住吖,輝哥回憶萬轉.......

只差一點,愛火便重燃,點知好事總多磨.......

郎情妾意咁就破碎

<未完,請看下樓>

同一時間,未莎仲係度等緊輝哥出現....

輝哥都係男人,一見食唔到前菜,就緊係即刻番去搵食啦

正去到機場攞番架機之際,竟然發生左事........

唔知係心急想番去吖定真係出於軍人既責任心嘞,輝哥佢.....

親自督軍之餘,仲以隊長身份落手落腳攪掂左幾架雞腳添........

最後,輝哥當然就趕得及番去美沙身邊啦

<未完,請看下樓>

重溫完東區愛的故事,係時候介紹埋今次既壓軸 - Hwr-00-MKII Destroid Monster

HWR為Heavy Weight Robot的縮寫,高達23公尺重達285噸以及三位機員成為聯合軍陸地機動兵器中最龐大的火力

以戰術火力支援為考量配備四門40公分加農砲及兩個導彈匣,可於必要時換裝發射反應彈

為地面部隊最強皇牌,也是戰鬥機群最大後援

[size=15.008px]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

一口氣介紹左 4 款各有不同特色既機械人,希望大家都睇得開心啦

今次又係咁多,下次再見

{:1_211:}

P.S.

個 POST 完左,但輝哥個故仔未完.....

輝哥心諗,今日真係好彩呀,又有得摸下明美隻手仔,摸完又有咁大個藉口掩飾罪行,到最後仲可以扮哂無事咁 CHOK 住慍呀美莎,一齊用新頸巾.......

不過,後生仔始終係後生仔,偷食既野,要記得抹咀先得架

未沙見到當然嬲嬲豬啦,理都唔理輝哥,拂袖而去...........

<完>

後記:

身為超時空迷,近十年實在係非常開心既,因為有 Arcadia (前 Yamato) / Bandai / Kids Logic / 長谷川 等玩貝品牌百花齊放,模型及成品玩具多到花多眼亂,如果唔係FANS ,中途想入門真係有難度

而 BANDAI HI-METAL R 呢條 LINE 因為價錢相宜,比例較其他品牌細小但又不失機械構造同可動, 相對黎講係比較容易入手同收藏

其實睇番歷史,HI-METAL系列早在 1984 已經起步,當時 B 記輾轉得到原祖超時空玩具生產商TAKAYOKU的 1/55 模具(附注1),生產了以下幾件經典超時空要塞玩具

(網絡圖片)

(網絡圖片)

(網絡圖片)

當時 B 記手頭上已有自家系列 - 超合金,故 HI-METAL 某程度上已是 MACROSS 代名詞

但因為元祖超時空的版權問題,日本版權人BIG WEST 不能以 <超時空要塞>名義在日本地區以外發售任何週邊產品,可能預計到國內銷售收入不多,所以索性唔出,以致元祖機體玩具有一段好長時間無新產品出現在市場上

直到近十幾年,當年既目標銷售群(即係當日伏起電視機前既我地呀)已投身職場,市場開始有需求,元祖機體玩具商機又再重現

B 記當然想分一杯羹,所以於 2010 重啟 HI-METAL 系列,名為 VF HI-METAL,定位比例 1:100, 重新設計機體變型系統並得到機械原作者河森正治先生監修,推出了新一代元祖戰鬥機玩具成品

(網上圖片)

唯市場反映,機體因比例關係,並不能完全變型,及關節並未使用金屬,以致各種鬆軟情況,所以銷售不符預期,期間只出了 VF-1J / VF-1S / VF-1A / VF-19改 / VF-19S

時間又過左 5 年,2015 年 B 記再重推 HI-METAL 系列,今次定名為 HI-METAL R,意即"在尊重歷史悠久的“ HI-METAL”系列的基礎上,再加強變型系統及材質用料,重新出發"

另外 ,除了超時空要塞系列,畫入了其他名氣動畫如:重戰機系列,太陽之牙系列,蒼之流星系列,戰爭機械等作為系列護航

受惠於各名牌動畫有一定擁躉,再加上 B 記肯推出動畫內比較二線既機械角色,漸漸地 HI-METAL R 也就企穩住腳

不過超時空系列自從出左 VF-4G 福卡 VER. 後就無哂聲氣,希望 MACROSSS LINE 唔好再斷啦

最後,送多個故仔比大家:

故事發生係差唔多20年前了

唔知大家仲有無印像,「小昆蟲」仲係兆萬開舖既年代

有一日行過,嗰時佢個櫥窗放左隻改左色既 1/55 vf-1a, 我見到就嘩左一聲,因為係藍色,我鐘意到不得了

嗰時完全未係 y 記出 vf 機既年代,我手頭就只有1隻買左好多年既 HI-METAL 輝 1S(紅骷髏)

於是膽粗粗入去問個老板,我話我都有1隻 1S,可唔可幾幫我改色呀

因為當年既怨念係無藍1j, 所以就想改架1S做全藍色

佢話可以既,不過價錢會好幾高下,我考慮左一陣就話 OK 了

當其時根本無諗過會有現時百花齊放既日子

同埋當年都未係好分得清,原來 HI METAL l版係罕見野黎,所以完全唔覺可惜

宜家諗番就覺得好傻囉

最後同大家分享下只屬於小弟的 1/55 VF-1S MAX TYPE

多謝各位新知舊雨支持小弟,睇到最後

BYEBYE
附註1 - https://macross.fandom.com/wiki/Takatoku_1/55

棧鬼喎ben sir,你啲雞腳仲保存得咁好,我隻已發晒軟蹄企唔穩喇:(
好懷念的機體... 除咗高達, 好少會對奸角機體有深刻印象

但可以選擇, 永遠首選忠的角色玩具來買... 金錢同土地都有問題
support!记忆返晒黎!

竟然完全没有留意TV版有此頸巾狗血剧情
{:1_377:}超級正既 post。
十分support. 再加渣男劇場⋯⋯所以幾時都鍾意福卡多D

鷄腳小隊好正⋯⋯仲記得3位著女裝衫行街
:$十卜!經典回憶!
:help:四小强仲未完成!Hi Metal 努力呀!
wwwkcc 發表於 21-8-2020 08:45 AM
棧鬼喎ben sir,你啲雞腳仲保存得咁好,我隻已發晒軟蹄企唔穩喇

多謝 wwwkcc 兄支持,其實 d 相影左好耐嘞,之前仲分開出過 POST 了

不過見好耐無練習出 POST,所以再整合一次,做過總匯,大家可以一次過睇哂
toylover 發表於 21-8-2020 11:08 AM
好懷念的機體... 除咗高達, 好少會對奸角機體有深刻印象

但可以選擇, 永遠首選忠的角色玩具來買... 金錢同 ...

先多謝 toylover 兄留言支持

如師兄所說,香港土地問題嚴重,加上搵食越黎越難,宜家買玩具真係諗過度過架

不過呢個系列主打就係細 SIZE同價錢相宜,所以如果真係對奸角有愛係可以考慮一入{:1_220:}
由衷感謝樓主辛苦無私的分享
benbenben4213 發表於 21-8-2020 05:10 AM
後記:

身為超時空迷,近十年實在係非常開心既,因為有 Arcadia (前 Yamato) / Bandai / Kids Logic / 長 ...

唔係喎~獨一無二又幾靚喎~另HMR仲有呢隻超級失敗作:DD