Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 素組王

[分享討論] 求救! 如何消除模型上嘅煙味?

chlycab 發表於 20-8-2020 12:23 PM
最簡單,咖啡渣

多謝師兄意見,請問咖啡渣開水浸? 定係用咖啡渣捽? Thanks
小弟在此多謝各位大哥提供寶貴意見。 Thanks  you very  much!
後話: 其實自己都唔明白,明明透明膠袋都未開,點解啲煙味可以穿過膠袋,染到配件上。真神奇....
Lime or lemon mixed with a little bit of water should do the job, but not sure what they will do to the plastic.
其實唔出奇因為煙油已黏附喺模型度,你係要用想辦法去除啲煙油,可以試下醋加梳打粉
竹炭包可吸味, 但可能要密封一齊放一個月
素組王 發表於 21-8-2020 12:36 AM
多謝師兄意見,請問咖啡渣開水浸? 定係用咖啡渣捽? Thanks

咖啡渣用個紗布袋裝住,放入要吸味既盒內
應該一兩日左右就搞掂當然要保險D,放耐D例如一星期
yugi 發表於 21-8-2020 02:54 PM
竹炭包可吸味, 但可能要密封一齊放一個月

多謝師兄意見
chlycab 發表於 22-8-2020 01:25 AM
咖啡渣用個紗布袋裝住,放入要吸味既盒內
應該一兩日左右就搞掂當然要保險D,放耐D例如一星期
...

明白哂,謝謝。