Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 龍珠超-SSGSS格古達 # SHF

我叫慣佢 格古達,但又聽講其實是叫悟達,譯名GE野冇所謂啦,個個機構都唔同,咁叫格比達/悟比達都得,除你喜歡

SHF 龍珠超
Super Saiyan God Super Saiyan
GOGETA

超級撒亞人藍

呢隻夠高可動,又好扭,印像也算平,點可以不入

依隻shf感覺整得好睇過遲d出個隻籃毛比古洛
G3X 發表於 29-7-2020 07:02 AM
依隻shf感覺整得好睇過遲d出個隻籃毛比古洛

各花 各眼 造型我都覺這個較靚 ^^
ゴクウ : Goku = 悟空
ベジータ : Vegeta = 比達
カカロット: Kakaroto = 格古洛

如果照以上原則去譯...
(耳環合體) ベジット : Vegeto  = 比
(步法合體) ゴジータ : Gogeta = 悟達
(本身港譯就係skip 咗個ge音)

不過直譯實在太難聽...
都係用番比古洛,格古達 順耳得多
兩蚊 發表於 29-7-2020 09:59 AM
ゴクウ : Goku = 悟空
ベジータ : Vegeta = 比達
カカロット: Kakaroto = 格古洛

Vegeto  = 比

哩個絕。哈哈。
悟達好似係合體失敗後個肥仔版個名