Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Dick.Po

[新品消息] Innovation Point Metal Power 可動戰隊系列集中情報

「大連王劍」比例上似乎做得超大把過頭了~
來自廣州創新點微博,於廣州展示「METAL POWER超力戰隊機器人」以及「METAL POWER五星戰隊戰隊大連王」。

老實講, 我對呢個系列真係有啲期待

呢個超力機械人做得好,國内玩具成品質素'雕功'材料等日見進步,快和蘿蔔頭架仔產品有得揮~讚!!!
G-man 發表於 13-12-2020 01:02 AM
呢個超力機械人做得好,國内玩具成品質素'雕功'材料等日見進步,快和蘿蔔頭架仔產品有得揮~讚!!! ...

咪睇少做咗咁多年代工嘅經驗,尤其深圳東莞潮汕呢幾個代工車間分佈大區,一年漏幾個技術員出嚟,從上世紀開始到依家30幾年都幾可觀.至於材料真就肯吾肯落本問題.
不過,始終工業經驗尚待成熟,QC同產能等影響口碑管理上差少少火候.
ALENTR 發表於 13-12-2020 09:30 PM
咪睇少做咗咁多年代工嘅經驗,尤其深圳東莞潮汕呢幾個代工車間分佈大區,一年漏幾個技術員出嚟,從上世紀 ...

魚翅的價錢買蔗渣玩具,今時今曰咁嘅環境,無一件玩具係平㗎,咁睇咗當買咗算啦
buddylee 發表於 13-12-2020 11:27 PM
魚翅的價錢買蔗渣玩具,今時今曰咁嘅環境,無一件玩具係平㗎,咁睇咗當買咗算啦 ...

無得傾,生產成本制約下,手工業肯定要北望神洲。同為港佬設計師嘅酸雨和BFS喪屍研究室,都用緊深圳東莞車間班姐姐仔……港區手工業,工廠妹大哂無歌唱好耐啦{:1_372:}
況且美版戰隊蘿蔔之前就有條咁嘅只顧造型同關節牢固度線,現引入好彩算東亞玩家視角的國內設計組,多少向日版玩偶風格靠攏。以前呢個系列,細節位更少,塗裝更差,手型得四隻到(開掌/持劍)——(內地批發市場慘到15~50人仔有找散貨。此系列日版印象中定價約3300日圓:(),依家至少引入仿大張風格執執個造型。