Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] BANDAI 註冊新商標「MGEX」

既然係MG + EX ,应该係1/100嘞呱?
MG RX-78-2 4.0改個名咋掛{:1_203:}

開多條線? 其實咁樣好分薄資源, 好似RE 1/ 100咁 其實咪即係普通1/100 但又要開多條線, 宜家死死下咁, 真係好晒
樓上話HIRM 唔受歡迎, 其實我個人幾鍾意HIRM, 但問題係定價偏貴, 800蚊一隻, 唔係咁多人接受到
發下夢先

我希望係預先剪件+磨件的MG....
另外加D金屬組件/關節

如果一開盒我淨係滲線+補色+砌就ok的話.....
RX-78的話我願意比450左右
多個背包好似空Strike的話我願意比550左右

電動版mg
我相信係G40 同 Beyond Global MG化?
元祖的話,可能以橫濱嗰部造型出?

希望有一日模型可以做到啲件互遮水口
機械人動畫迷 發表於 10-6-2020 10:33 PM
既然係MG + EX ,应该係1/100嘞呱?

MG 聖戰士同機動警察已經唔係 1:100 啦, 所以 MG 應該係設計同精度密度上嘅標準
可能又想出舊糕但唔想再叫 4.0, 5.0
以聖衣神話同神話EX既套路去估既話,賣點上或者技術上未必有太大突破。

以1/100比例既模型嚟講,HiRM已經係頂點,包括已完成骨骼、超光澤外甲表層、超高可動、大量隱藏式絮口等技術,如以MGEX名義常規化但每件產品收你貴D係有可能的。

另一可能性係以1/100比例向PG的複雜性靠攏?
rainmaker313 發表於 10-6-2020 02:21 AM
第一彈唔會又係RX-78-2呀嘛?

希望唔好唔係,因習慣了:handshake:
1/100的大小加上PG的件數,應該係,除非唔係
garykctse 發表於 11-6-2020 08:33 AM
MG 聖戰士同機動警察已經唔係 1:100 啦, 所以 MG 應該係設計同精度密度上嘅標準 ...

噉又係喔。

我估是超級系為主,superminipla變大加骨架,又或者如熱血最強hg版變mg版,當superminipla 的size已收5,6百,mg版可過千... 另一個可能性是零件size如rg,但砌出mg size的機械人
Bandai近年好多模型新系列都有頭威無尾陣,好似RE100咁成日變蟹貨搞到而家冇晒聲氣。呢個MGEX 真係要落足十成功力先可以討回玩家歡心啊!