Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 再來サクラ大戦 2~[帝國華擊團·花組 ]真宮寺櫻·光武 改

模型退至2001年
這年份當時只有wave積極發行櫻大戰系列
比例為1/24
比2020年HG1/20出得仲要細隻

keep到光武外型  可動唔多夠
塗裝補色要此HG多
亦無打開body設計
有下腹轉動HG反而無
2個監察器更不可左右移動
手肘屈曲低於90度
提腿有裙甲頂住縮減幅度

玩過HG後
Wave模型無乜亮點

話說B財團將HG櫻大戰模型劃分2個比例
上世代櫻大戰光武未出齊之際急不及待有計劃地將公佈推岀新.櫻大戰機體。
好明顯食住2019發行電玩餘溫
人設敗北都要推模型出來搵錢
更重要係調整比例1/24給玩家一個衝擊
我砌1/24就係攞嚟做對比
來做個預想實物比例既差距
咁當然定價高咗,模型可能細咗。值唔值得支持見人見智啦。
反正16年前同16年後2代靈子機都無乜可能同時亮相
作為分水線
咩事模型比例唔劃一出?
只有B財團先知....

サクラ大戦2 ED BGM『 夢のつづき 』(歌詞入り) 帝国歌劇団 ©SEGA ©RED

光武·改雖然冇乜亮點
隨盒付送1/24figure先係Wave版核心價值
仲係全身站姿
簡直棒喝B財團HG人仔方面出未夠貼心
HG啊!多一個站姿figure B財團都懶...。。
既然HG將新.櫻大戰靈子機微調為1/24比例
如果想帝國華檄團.花組成員以同等比例與新.櫻大戰成員
有互動
靈子機比例首先唔好要有違和感
仲用翻HG1/20既話肯定出現比例差距
既然B財團唔出華檄團1/24到不如搵搵別廠
Wave1/24會係好選項能夠以對等比例
好好應對新.櫻大戰靈子機
有見及此
我已經發掘Wave版1/24 Koubu-Kai Sakura 2(Plastic model)有購買價值

1/24真宮寺櫻仲可以互補HG出得不足
如果想光武.改入面無人就需要將人拆走
咁做頗為麻頗
可以多買一盒HG真宮寺櫻Ver
砌既時候唔放人仔
外面企一個真宫寺櫻~程現開啟狀態準備入去駕駛光武.改既情景都唔錯
HG缺站姿figure下只好真係怪HG出得唔夠完善
其實最好就係真宮寺櫻能夠出1/20可動..
咁就可出入光武.改了

光武の製作 歩行編

{:1_377:}

要光武 又要好看的人仔,可能只有好微笑的黏土人果款
annieannie 發表於 24-5-2020 12:19 PM
要光武 又要好看的人仔,可能只有好微笑的黏土人果款

{:1_377:}

wave人仔好看啊
只是光武身體沒有開啓功能
無坐姿人仔
而HG只有坐姿唔完整人仔
無完整站姿人仔
至於你話好微笑黏土人
唔係正常比例

由於上市光武冇一款係出得完善
如果要達到自分把玩標準
wave1/24 x1+HG1/20 x2。。。
認真貴玩