Toysdaily 玩具日報

查看: 9104|回復: 18

[個人收藏] SUPER MINIPLA 我的超級機械人收藏

我自己比較少買合金魂, 這系列可以有得砌下反而覺幾好,
砌過這幾款, 我發覺大size的膠質都比較好一些,
三一幾款我認為膠質就差D, 我自己就鍾意百獸、天威、超力同GGGG,
唔知幾時會出埋V型及15機:)

{:1_377:}~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

呢個系列動畫機械都是入了百獸王 & 傳說巨神,兼且合金魂以前仲有能力買,但近年合金魂幾隻都二三千,真係要度過,
反而Super Minipla我主力戰隊機械
Awesome,我都係喜歡呢個系列,因為可以砌下.
等緊任何70至80年代中超級系機械人, 不過太細粒就唔收貨!:57:
正,多謝樓主分享,我依家都係主力玩 minipla 同 裝動等食玩,合金魂同 SHF 太貴又難買,minipla 雖然都唔平...我覺得勇者王同戰隊系列用嘅膠料最好,珍寶3/三一/加利安系列用PS膠好差,玩兩玩白化又好似食咗軟骨散...
一來懶砌 (因為我一砌模型就會逐件批靚水口, 雖然唔會話要又補畢地又噴油咁誇)
二來某些貼貼紙好似好流
三來要大量拆件變型, 要 keep 大量散件好煩
四來呢類膠品, 玩幾玩驚佢軟手軟腳
最尾又最重要的係太貴, 如果二三百蚊套, 買來粗玩解下悶還可以, 但咁貴又買唔到好高質數的感覺... 我寧願直接買合金魂, 一步到位

所以咁多年都全無動力買一隻來試, Youtube 睇開箱就睇得多
toylover 發表於 11-5-2020 09:30 AM
一來懶砌 (因為我一砌模型就會逐件批靚水口, 雖然唔會話要又補畢地又噴油咁誇)
二來某些貼貼紙好似好流
三 ...

totally agree with you coz feel the same too.

and after all, it's too expensive for just model kits in my point of view.
希望佢出得齊戰隊同勇者主角機械人
同其他 超級系 企埋一齊,飛影 個 scale 造大左好多 ... :DD
這個系列出舊戰隊很吸引,品質也很好,但精細度最好就係始源勇者王
sk9091 發表於 11-5-2020 11:01 AM
希望佢出得齊戰隊同勇者主角機械人

有d勇者配角機都好正,例如泰旦入面三部飛機+鷹嗰部。
希望都可以出齊
Vince 發表於 11-5-2020 11:32 AM
同其他 超級系 企埋一齊,飛影 個 scale 造大左好多 ...

天威都係啦
toylover 發表於 11-5-2020 09:30 AM
二來某些貼貼紙好似好流
三 ...

師兄都講得啱,不過我鍾意有得砌下,砌完有啲成功感,
講到水口,我一定要講:支持反高手格言,水口不理,夾口放棄!
貼紙方面,三一同超獸啲貼紙都係差啲,其他都冇乜問題,
拆件方面我認為可以增加可動的話,適量拆件係可以接受,
不過好似超獸,佢隻象啲拆件就離晒大譜,真係大量無謂換件,
手軟腳軟我未試過,我玩完放返入盒,我有朋友話周圍亂放又被其他物件壓住,
之後就關節鬆晒,
至於價錢,我覺得合金好貴下,一隻千值練勇者王個價錢真係令人卻步,
最後都係果句,各有所好,自己玩得開心就得:77:
二來某些貼貼紙好似好流
三 ...

"...來某些貼貼紙好似好流..."

Couldn't agree more!  尤其是長條形果D!