Toysdaily 玩具日報

查看: 9679|回復: 16

[分享討論] 第一次砌模型 SD GG30 紅魔蟹 Z'GOK

第一次砌模型 本來只是想將阿仔個玩具顏色變好睇一D
之後變成 改件, 打磨, 分色, 分件, 無縫, 刻線, 補偷膠, 樣樣做齊 前後整左成個月
但又因為第一次砌 技巧唔係好得 多多指教

這樣做完,阿仔不用玩了
哈哈 無錯 已經唔捨得比個仔玩

i assembled this when childhood.
this became yours, buy a new one for kid {:1_214:}

i also like crab, my crabs :^:

第一次砌模型就做齊 改件, 打磨, 分色, 分件, 無縫, 刻線, 補偷膠 :@
ygat2005 發表於 4-4-2020 01:47 PM
i assembled this when childhood.
this became yours, buy a new one for kid

哈哈 要再買一隻比佢

你隻水波紋蟹 顏色好靚
Vince 發表於 4-4-2020 04:08 PM
第一次砌模型就做齊 改件, 打磨, 分色, 分件, 無縫, 刻線, 補偷膠

最初只係買左幾支Gundam marker 之後發現有marker噴筆 點知覺得顏色選擇唔多 所以又去買左D油同cheap cheap噴筆 為左知道點噴 上網search下人地點砌模型 發現原來有咁多技巧 所以想試試 咁就入左坑… 嘻嘻
不動明 發表於 5-4-2020 09:32 AM
最初只係買左幾支Gundam marker 之後發現有marker噴筆 點知覺得顏色選擇唔多 所以又去買左D油同cheap che ...

入坑  {:1_235:}
不動明 發表於 5-4-2020 09:32 AM
最初只係買左幾支Gundam marker 之後發現有marker噴筆 點知覺得顏色選擇唔多 所以又去買左D油同cheap che ...

跟住仲再買下 d 模型工具,例如:剪鉗 d 個坑真係好深 ga ... :shiny:
不過最緊要就係自己 enjoy la
Vince 發表於 5-4-2020 03:50 PM
跟住仲再買下 d 模型工具,例如:剪鉗 d 個坑真係好深 ga ...
不過最緊要就係自己 enjoy la ...

真係睇緊有無好剪鉗

再接再勵 砌緊隻紅渣古
不動明 發表於 6-4-2020 11:39 AM
真係睇緊有無好剪鉗

再接再勵 砌緊隻紅渣古

雙星 金剪 啦
如果$唔係問題,就買 神手。
用心之作,BB戰士一定要上色才似樣。
Agito 發表於 7-4-2020 08:58 AM
用心之作,BB戰士一定要上色才似樣。

是的 用來訓練基本功好好 呢隻紅魔蟹個頭最難搞 留空設計 外面前後夾 一開始都唔知點做無縫

上次個紫色底座俾老婆話核突 所以換個黑色
恭喜師兄入坑,有天份呀你,繼續砌多啲!